Anneler günü kutlu olsun!

Yayın tarihi: 14 Mayıs 2023 Pazar 2:08 pm - Güncelleme: 14 Mayıs 2023 Pazar 2:08 pm

Türkiye’de ilk resmi Anneler Günü 9 Mayıs 1914 yılında kutlandı. Her yıl Mayıs ayının ikinci pazar gününde kutlanıyor. Anneler Günü, Batı ülkelerinde 1914 yılından beri resmi olarak kutlanıyor.

1870 yılında Anneler Günü’nün kutlanmasını öneren ilk kişi yazar Julia Ward Howe oldu. Howe bu sırada Boston’da yıllık etkinlikler düzenledi ve “Anneler Günü Bildirisi” adında bir duyuru yayınladı. Ancak çabalarına rağmen o zamanlar “Anneler Günü” resmiyet kazanamadı.

 

ANNA JARVİS TİCARİLEŞTİRİLMESİNE KARŞI ÇIKTI

Julia Ward Howe’un çabaları sonuç göstermedi. Resmi olarak annelere ilk kez bir gün kazandıran Anna Jarvis oldu. Onun çabaları ile 1914 yılında Anneler Günü, Batı Virginia’daki yoksul anneler için bir ilk kez bir tatil olarak kutlandı. Ancak birkaç yıl sonra Jarvis Anneler Günü’nün ticarileştirilmesinden rahatsızlık duydu ve iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı.

TELEFONDA ÇOK ZAMAN HARCANIYOR

2020 yılında Anneler Günü’nde telefon aramaları pandeminin etkisi ile beraber yüzde 13, mesajlar ise yüzde 25 arttı. Bu artış, 1,75 milyar dakikalık telefon görüşmesi ve 6 milyar kısa mesaj anlamına geliyor.

HİZMET SEKTÖRÜNÜN EN YOĞUN GÜNÜ

Anneler Günü restoran sektörü için yılın en yoğun günlerinden birisi. Bu özel günde yaklaşık 80 milyon yetişkin, dışarıda yemek yemeyi tercih ediyor.

EN ÇOK KAZANAN ÇİÇEK SEKTÖRÜ

Karanfiller, eskiden Anneler Günü’nü sembolize ediyordu. Çünkü Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğinde annesi Meryem’in gözyaşlarının karanfile dönüştüğüne inanılıyordu. Bu gelenek ortadan kalkmış olsa bile annelerin yüzde 70’i bu özel günde sevdiklerinden çiçek alıyor.

NEREDEYSE TÜM ÜLKELER ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLUYOR

Birçok ülke Anneler Günü’nü kutluyor. Gelenekler ülkelere göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin Tayland’da annelerin onuruna yasemin dağıtılarak bir geçit töreni düzenlenir. Etiyopya’da ise bol yemeğin olduğu ve şarkıların söylendiği üç günlük bir festival düzenlenir.

BABALAR GÜNÜ’NDEN DAHA ÇOK HARCAMA YAPILIYOR

Geçtiğimiz sene ABD’de insanlar Anneler Günü’nde 245,76 dolar, Babalar Günü’nde ise ortalama 171,79 dolar harcama yaptı.