Ankara’ya dikkat çeken ziyaret: Zelenskiy, Erdoğan’la görüşecek

Yayın tarihi: 9 Nisan 2021 Cuma 4:26 pm - Güncelleme: 9 Nisan 2021 Cuma 4:26 pm

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in yarın Türkiye’ye gelerek, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştireceği belirtildi. Zelenskiy’in ziyareti, Ukrayna’nın doğusunda gerilimin yeniden arttığı bir döneme denk gelecek. 

Sputnik’e konuşan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden bir kaynak, “Zelenskiy (Ukrayna Devlet Başkanı),  cumartesi günü Türkiye’ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek ve İstanbul’da Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan) ile bir görüşme yapacak” dedi. Kaynak, söz konusu ziyaret hakkında resmi açıklamanın da yakında yapılacağını belirtti.

Zelenskiy’in Türkiye ziyareti, Ukrayna’nın doğusunda gerilimin yeniden arttığı bir döneme denk gelecek. Ukrayna lideri, Türkiye ziyaretinin hemen öncesinde de ülkenin doğusundaki Donbass’a gidip cephe hattında askerlerle görüşmüştü.

NE OLMUŞTU?

Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014’ten bu yana aralıklı olarak devam ediyor. Çatışmalar son dönemde şiddetlenmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donbas’ta cephedeki askerleri ziyaret etmişti. Ukrayna Parlamentosu, 7 yıl önce Kırım’ın ilhakı ve Donbas’taki gelişmeler sonrası Rusya’yı “saldırgan” ülke olarak nitelendiren yasayı onaylamıştı. Donbas krizinin çözümüne ilişkin müzakereleri Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu yürütüyor.

Taraflar arasında Temmuz 2020’de sağlanan kapsamlı ateşkes son dönemde sık sık ihlal ediliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, iki hafta önce Kırım’ın kurtarılmayı amaçlayan Askeri Güvenlik Stratejisi’ni hafta onaylamıştı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise iki savaş gemisini haftaya Karadeniz’e gönderme kararı almış, Türkiye’ye diplomatik bildirimde bulunmuştu.

ABD, Karadeniz’e iki savaş gemisi gönderiyor