Eylem yasağı kararının ardından Büyük Savunma Mitingi iptal edildi: Avukatlar alternatif yol arayışında

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2020 Perşembe 12:59 pm - Güncelleme: 2 Temmuz 2020 Perşembe 9:30 pm

Ankara Valiliği, ‘Büyük Savunma Mitingi’ne bir gün kala artan koronavirüs vakalarını gerekçe göstererek 15 gün süreyle yürüyüş ve eylem yasağı ilan etti. Valiliğin eylem yasağı kararının ardından Tele 1’e konuşan İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu, yarın düzenlenmesi planlanan Büyük Savunma Mitingi’nin iptal edildiğini ancak alternatif bir yol aradıklarını belirtti.

Valilikten yapılan açıklamada, “Ankara’da Covid-19 vaka sayılarında son günlerde maalesef artış yaşanmaktadır. Salgının yayılma hızının engellenmesi adına, il UHK kararı uyarınca ilimizde maske zorunluluğunun ve diğer kısıtlamaların yanı sıra her türlü toplantı, gösteri yürüyüşü vb. faaliyetler 15 gün süreyle kısıtlandırılmıştır” denildi.

Savunma kazandı | Baro başkanları Anıtkabir’de, Feyzioğlu yürüyüşe alınmadı

YARIN  ‘BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ’ YAPILACAKTI

AKP hükümetinin “çoklu baro” adı altında baroların yapısını değiştirmeyi hedeflediği yasa teklifine karşı yarın Ankara’da Büyük Savunma Mitingi gerçekleştirilecekti.

Geçtiğimiz hafta Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyen 30 baro başkanı, “Hazırlıkların sona erdirilmesini isteyen baro başkanları olarak siyasi iktidara bölme ve parçalama projesinden vazgeçmesi çağrısında bulunuyoruz. Bizler Türkiye’nin baroları olarak 3 Temmuz’da saat 14.00’te Ankara’da yapılacak savunma mitingine davet ediyoruz” denilmişti.

Adalet Komisyonu’na alınmayan baro başkanları, meclis kapısında

Baro başkanları, Adalet Komisyonu’nda görüşülecek ‘çoklu baro’ oturumuna katılmak için geldikleri Meclis’e alınmayınca Çankaya’nın kapısında beklemeye başladı.

AKP ve MHP’nin Meclis’e sunduğu “çoklu baro” teklifi, Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Komisyon toplantısına katılmak isteyen baro başkanları, Meclis’e alınmayınca Çankaya Kapısı’nda beklemeye başladı. CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ile Engin Altay, TBMM Çankaya kapısı önünde bekleyen baro başkanlarını ziyaret etti.

Öte yandan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, baro başkanlarının Adalet Komisyon toplantısına katılabilmesi için önerge verdiklerini ancak AKP tarafından reddedildiğini açıkladı. Antmen, “Barolar hakkında yasa teklifi görüşülüyor ama baro başkanları içeri alınmıyor. CHP olarak, baro başkanlarımızın komisyona girmeleri için verdiğimiz dilekçemiz AKP tarafından reddedildi. Bu yanlış karardan dönülmesi için komisyonda mücadele ediyoruz” dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu: Ben utanıyorum

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada ”Fakültede okuduğuma göre, TBMM komisyonları paydaşlarını çağırarak teklifi olgunlaştırması gerekiyor. İçeride Avukatlık Yasası görüşülüyor. Baro Başkanları içeri giremiyor. Bu fotoğrafı kimseye göstermeyelim. Ben utanıyorum” ifadelerini kullandı.

Miting iptal edildi: Avukatlar alternatif arıyor

Yasak kararının ardından gün boyu süren görüşmeleri sonrası mitingin iptaline karar verdi. Fakat alternatif bir yol aradıklarını da belirttiler. Tele 1’e konuşan İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu yarınki mitingin iptal edildiğini ancak alternatif bir yol aradıklarını belirtti.

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu: Görüşmeler devam ediyor

Moroğlu, ” Miting iptal edildi. Şuan görüşmeler devam ediyor. Avukatların ne diyeceğini bekliyoruz. Adliyede mi buluşacağız başka bir alternatif mi olacak henüz belli değil. Baro başkanlarının bekleyişi sürüyor.Otobüsler kaldırılacaktı fakat şuan mümkün gözükmüyor. Büyük bir rezalet bu.” açıklamasında bulundu.

30 baro başkanı tarih verdi: 3 Temmuz Cuma

‘Karar kanuni değil, siyasi’

CHP’li milletvekili Avukat Mahmut Tanal da Valiliğin kararına tepki göstererek, “Meclis’te vekillerin kapalı, daracık komisyon salonlarında dip dibe çalışmasına zemin hazırlayanların, avukatların Savunma Mitingi’ne izin vermemesi yaman bir çelişkidir. Koronanın arkasına sığınarak barışçıl bir eylem yasaklanıyor. Bu karar hukuki değil, siyasi bir karardır” dedi.

CHP Milletvekili Baltacı’dan baro başkanlarının bariyer içine alınmasına sert tepki

CHP Milletvekili Baltacı’dan baro başkanlarının bariyer içine alınmasına sert tepki gösterdi. Sivas Katliamı’nın 27. yıl dönümü olduğunu belirten Baltacı, ”Sivas Katliamı’nda sanıkları savunan avukatlar milletvekili oldu, bakan oldu, müdür oldu; baro başkanlarını 785 bin kilometre karede 20 metrekareye sığdıramadınız. Ayıptır…” dedi.

Çankaya Belediyesi baro başkanlarına bank gönderdi

Çankaya Belediyesi, baro başkanlarına bank gönderdi. Polis, bankların baro başkanlarına verilmesine engel olmaya çalıştı. CHP’li vekiller, bankları polislerden alarak baro başkanlarına verdi.

İstanbul plajlarına uyarı

Dilan Çiçek Deniz, IMDb Türkiye listesinde zirveye çıktı