Anayasa Hukukçusu Kaboğlu’ndan yeni anayasa tartışmalarına tepki! “Önce siz anayasaya saygıya odaklanın”

Yayın tarihi: 2 Ekim 2023 Pazartesi 4:04 pm - Güncelleme: 2 Ekim 2023 Pazartesi 4:24 pm

Özel Haber: Nilay Göl

Anayasa Hukukçusu ve eski CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, TBMM’nin 28.Dönem 2.Yasama Yılının en önemli gündemini oluşturacağı öngörülen Anayasa değişikliği tartışmalarını TELE1’e değerlendirdi.

Medeni Kanun ve Anayasa’da yapılması planlanan değişikliklerle ilgili tele1.com.tr’den Nilay Göl‘e konuşan İbrahim Kaboğlu, yargı bağımsızlığının 2017 kurgusunda sağlanamayacağını söyledi.

“ÖNCE SİZ ANAYASAYA SAYGIYA ODAKLANIN”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un “Yeni bir Anayasa yapmak, Türkiye’nin boynunun borcudur. Bunun için hiçbir önyargı olmaksızın bu çalışmaları inşallah güçlü bir şekilde başlatarak sonuç almayı hedefliyoruz” sözlerini hatırlatan Kaboğlu, şunları söyledi:

“Kurtulmuş, “Ön şartsız” diyor; ben de “Hayır, ön koşulum var” diyorum. Önce sen senin koyduğun anayasaya saygı duy, yasalara saygı duy, senin koyduğun demokratik olmayan sistemi dayatma. Bütün bu yıkımın 2017 anayasa değişikliğinin getirdiğini ve dolayısıyla esasen tartışmamız gereken şeyin bu olduğunu söylüyorum. Erdoğan, “İyileştirebiliriz” diyor; demek istiyor ki, “Bunu koruyacağız, bunu iyileştirelim”. Ben de, “Hayır, o ıslah edilemez” diyorum, “Gel, anayasal düzeni kuralım” diyorum. Benim öne sürdüğüm ön koşul bu. Ama önce siz anayasaya saygıya odaklanın.”

“2017 İLE BİRLİKTE SİYASAL EGEMENLİĞİ KURDU”

Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için gittiği ABD’de medya temsilcilerine verdiği söyleşide, LGBTİ+’larla ilgili soruya, “Toplumu çökertmek için sapkın akımlar eliyle aile yapısı zayıflatılmaya çalışılıyor. Ülkemizde bu sapkın akımların aile yapımızı, gençlerimizi hedef alan girişimlerine asla müsaade etmedik, bundan sonra da etmeyiz” yanıtı verdi. Söz konusu “girişimleri” bozmak için mücadele edeceklerini söyleyen Erdoğan, “Bunun en etkin adımını Meclis açıldığında gündeme getirmeyi planladığımız anayasa değişikliğiyle atacağız. Aile kurumunu anayasal güvence altına almakta kararlıyız” diye konuştu.

Konuya ilişkin konuşan Kaboğlu şunları söyledi:

“2017 ile birlikte siyasal egemenliği kurdu, siyasal iktidarın bekası için her şeyi yapıyor. Birçok gündem saptırması, manipülasyon yapıyor. Şimdi ise toplum üzerine egemenlik kuracak. Aileye kadar, aile yapısına kadar, insanların tercihine kadar, cinsiyete kadar… Toplumsal egemenlik denebilir. Ya da totaliter toplum yolunda atılan bir adım denebilir.”

Kaboğlu, “Siz, “Mahkeme kararını, AYM kararını, AİHM kararını tanımıyorum” dediğiniz zaman anayasal hükümlerin bir anlamı kalmamış oluyor. O zaman anayasa için oturmak son derece gayriciddi” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’ın ‘Anayasa’ çağrısına cevap