Anadolu Ajansı(AA) AKP iktidarından önce ‘yarı resmi’ olarak adlandırılırdı. Benim de ABD temsilciliğini yaptığım Ajans şimdi bir yere bağlı ‘resmi’ hatta ‘şahsım ajansı’ olarak adlandırılabilir.
Günlerdir Sedat Peker’in yurt dışından yaptığı açıklamalar Türkiye’yi kasıp -kavuruyor.
AA, TRT ve Yandaş Medya hala konudan habersizmiş gibi davranıyor.
Anadolu Ajansı, muhabirinin bir sorusuyla kokain haberinin asıl içeriğine değinmeden muhabirin kovulmasıyla sonuçlanan bir biçimde gündeme getirdi.
Anadolu Ajansı’nın Güney Amerika Kıta’sında iki ülkede bürosu var.
Kolombiya’nın Başkenti Bogota ve Arjantin’de.
Ajansın Kolombiya’yla ilişkileri geliştirmek için İspanyolca yaptığı bir yayın da var.
Türkiye'nin Bogota Büyükelçiliği 2011 yılında faaliyete girdi, aynı yıl Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Türkiye'yi ziyaret edip Ankara Büyükelçiliğini açtı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da 2015'te Kolombiya'ya resmi ziyarette bulunan ilk Türk Cumhurbaşkanı oldu. Aynı yıl Türkiye'nin Bogota'daki askeri ataşeliği de faaliyete geçti.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) çalışmalarının yanı sıra Türk Hava Yolları Bogota’ya direk uçuşlar başlattı.
Böylece AA, TİKA ve THY Kolombiya’yı Güney Amerika’da Türkiye için merkez yaptı.
Parlamentolararası Dostluk Grupları, Serbest Ticaret Anlaşma Müzakereleri, Yatırımve Eğitim ve Kültür alanında çalışmalar yapıldı.
Kolombiya Ticaret, Endüstri ve Turizm Bakanı Maria Lorena Gutierrez ve Dışişleri Bakanı María Ángela Holguín Türkiye’ye gitti.
Anadolu Ajansı tüm bu gelişmeleri haber yaptı.
Sadece Kolombiya gibi uyuşturucu kaçakçılığının merkezinde yakalanan son yılların en büyük kokain kaçakçılığı haberini teğet geçti.
AA Bogota Bürosu, 9 Haziran 2020’de yakalanan ‘4.9 ton kokainin son varış noktasının Türkiye olduğuna ilişkin Savunma Bakanı Carlos Holmes Trujillo ile operasyonu yöneten Uyuşturucuyla Mücadele Direktörü General Jorge Luis Remirez Aragon’un (videolu)’ aynı gün yaptığı açıklamalarından haberdar olmadığını söyleyemez.
AA Dış haberlerin ayrıca Reuters Haber Ajansı’nın 9 Haz. 2020 tarihli konuya ilişkin haberini görmediği de söylenemez. Belli ki, yöneticilerin ‘haberi görmezden gelin’ dediği anlaşılıyor.
Tabii haberi birilerine mi sorup yayınlamadılar bilemiyoruz.
AA muhabiri ‘3 buçuk yaşındaki çocuğunun yüzüne bakamadığını’ söylemiş. 11 ay önce olan bu çok önemli kokain haberini görmezden gelen yöneticilerinin yüzüne soruyu soruncuya kadar geçen sürede nasıl bakmış?