Anadolu Ajansı AB’nin 2022 Türkiye Raporu’na bardağın dolu tarafından baktı

Yayın tarihi: 13 Ekim 2022 Perşembe 12:10 pm - Güncelleme: 13 Ekim 2022 Perşembe 12:13 pm

Anadolu Ajansı, AB Komisyonu 2022 Türkiye Raporu’nu haberleştirirken ilginç bir yol izledi. Ajans AB Komisyonu’nun Türkiye’ye yönelik eleştirilerini iddia olarak ele aldı. Ekonomi değerlendirmesi ise övgüyle haberleştirildi.

Avrupa Birliği (AB), Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye için 2022 Genişleme Paketi’ni ve ülke raporunu açıkladı.

Türkiye için hazırlanan 140 sayfalık raporda, özellikle demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi temel konularda gerilemenin sürdüğünü ve üyelik için gerekli olan AB müktesebatına uyum konusunda bir ilerleme olmadığı belirtildi.

Raporu haberleştiren Anadolu Ajansı, AB Komisyonu’nun eleştirilerinin iddia olduğunu savundu. Öte yandan, aynı komisyonun ekonomi övgüleri öne çıkarıldı.

DEMOKRASİ VE YARGI

AB’nin 2022 Türkiye Raporu’nda; demokratik kurumların işleyişinde ciddi eksiklikler olduğu, gerilemenin ve başkanlık sisteminde yapısal eksikliklerin devam ettiği, parlamentonun hükümeti sorumlu tutmak için gerekli araçlardan yoksun kalmaya devam ettiği, yürütme, yasama ve yargı arasında sağlam ve etkin bir kuvvetler ayrılığı sağlanmadığı, yürütme organının demokratik hesap verebilirliğinin seçimlerle sınırlı kalmaya devam ettiği belirtildi.

“AİHM’İN KAVALA VE DEMİRTAŞ KARARLARINI SÜREKLİ REDDETMESİ CİDDİ BİR ENDİŞE KAYNAĞI”

İnsan hakları ve temel özgürlüklerin bozulmasının sürdüğünün savunulduğu raporda, olağanüstü hal sırasında alınan önlemlerin çoğunun yürürlükte kalmaya devam ettiği, yasal çerçevenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarıyla uyumlu hale getirilmesi gerektiği ifade edildi.

Raporda, “Türkiye’nin özellikle Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala davalarında olmak üzere belirli AİHM kararlarını uygulamayı sürekli olarak reddetmesi, yargının uluslararası ve Avrupa standartlarına bağlılığı ve Türkiye’nin hukukun üstünlüğünü ve temel haklara saygıyı teşvik etme taahhüdü konusunda ciddi bir endişe kaynağıdır.” denildi.

2021’de kabul edilen insan hakları eylem planının uygulanmaya devam edildiği ancak genel insan hakları durumunda iyileşmeye yol açmadığının belirtildiği raporda, ifade özgürlüğü konusunda son yıllarda görülen ciddi gerilemenin devam ettiği, devlet kurumlarının uyguladığı kısıtlayıcı tedbirler ile adli ve idari yollarla artan baskının, ifade özgürlüğünün kullanımını baltalamaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Raporda, LGBTIQ kişilere yönelik cinsiyete dayalı şiddet, ayrımcılık ve nefret söyleminin ciddi bir endişe konusu olduğu vurgulandı.

EKONOMİ

Türkiye’de gevşek para politikası ve güvenilirliğin düşük olması nedeniyle Türk lirasının zayıfladığına dikkat çekilen raporda, resmi enflasyonun yüzde 80’i aşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine çıktığı kaydedildi.

AB, Merkez Bankası’nın kuvvetli bir siyasi baskı altında olduğunu, uygulanan ekonomi politikasının enflasyon ve fiyat artışına neden olduğunu aktardı.

DIŞ POLİTİKA

Türkiye’nin mülteciler konusundaki politikasını öven AB, Ankara’nın Rusya-Ukrayna savaşında oynadığı arabulucu role de işaret etti.

AB, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs ve Yunanistan ile yaşanan gerilimden Türkiye’yi sorumlu tuttu.

Avrupa Konseyi’nden Osman Kavala için çağrı: Derhal serbest bırakılsın

Avrupa Konseyi’nden Osman Kavala adımı! AİHM’in kararına uyulması için temas grubu kuruluyor