Avrupa Konseyi’nden Osman Kavala için çağrı: Derhal serbest bırakılsın

Yayın tarihi: 23 Eylül 2022 Cuma 11:38 pm - Güncelleme: 23 Eylül 2022 Cuma 11:38 pm

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Gezi direnişi davasında müebbet hapse çarptırılan iş insanı Osman Kavala’nın dosyasını yeniden ele alarak Türk makamlarına “derhal serbest bırakma” çağrısında bulundu. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bu hafta Strasbourg’da yapılan toplantılarında, hakkındaki AİHM kararı uygulanmayan ve Gezi Davası’nda müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala’nın dosyası ele alındı. Komite’nin dün yayınladığı kararda şunlar kaydedildi:

“TÜRKİYE YÜKÜMLÜLÜĞÜNE RAĞMEN HALA SERBEST BIRAKMADI”

“Milletvekilleri, Türkiye’nin madde 46/1 gereğince Mahkeme kararlarına uyma konusundaki koşulsuz yükümlülüğünü vurgulayarak, Büyük Daire’nin Kavala kararında (madde 46/1) açık ve kesin hükümlerine karşın bundan derin üzüntü duydular. Başvuran, hâlâ serbest bırakılmamıştır.

“DERHAL SERBEST BIRAKILSIN”

Bu bağlamda milletvekilleri, yargı da dahil olmak üzere yetkili makamların ortak sorumluluğunun bulunduğunu vurgulayarak, yetkili Türk makamlarını, başvurana yönelik cezai suçlamaların tüm olumsuz sonuçlarını, derhal serbest bırakılmasını sağlayarak ortadan kaldırmaya çağırdılar.

Milletvekilleri, Bakanlar Kurulu Başkanı ile Türkiye Dışişleri Bakanı arasında yakın zamanda yapılan üst düzey görüşmeleri memnuniyetle karşılamışlar ve en kısa sürede yeniden bir araya gelmeleri için teşvik etmişlerdir. Milletvekilleri, tüm üye devletlere, Genel Sekreter ve ilgili Avrupa Konseyi organları ve gözlemci devletlere, bu konuyu gündeme getirmeleri için Türkiye ile üst düzey temaslarını yoğunlaştırma çağrısında bulundular.

Milletvekilleri, Bakanlar Komitesi Başkanı’nı, bu davanın uygun olarak gözetimini sağlamak üzere daha fazla önlem almayı göz önünde bulundurmaya teşvik etti.

Milletvekilleri, Bakanlar Komitesi Başkanı’nı, başvuranın tutukluluğunun devamı halinde Komite’nin atabileceği adımlara ilişkin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı ile görüşmeye teşvik ettiler.

“13 EKİME’E KADAR BİLGİ VERİLSİN”

Milletvekilleri, Türk makamlarını, gösterge niteliğindeki ortalama süreler de dahil olmak üzere, beklemede olan yerel süreçler hakkında ilk fırsatta ve her halükarda en geç 13 Ekim’e kadar bilgi vermeye çağırdılar.

“TÜRK YARGISI BAĞIMSIZLIK VE TARAFSIZLIĞINI SAĞLAMAK İÇİN ÖNLEM ALSIN”

Genel tedbirlerle ilgili olarak Milletvekilleri, özellikle Avrupa Konseyi’nin yapısal bağımsızlığıyla ilgili olarak, Avrupa Konseyi standartlarından esinlenerek, başta Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısal bağımsızlığı olmak üzere, Türk yargısının tam bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlamak için yasal ve diğer önlemleri almaya çağırdılar.”

Osman Kavala’dan ‘Kılıçdaroğlu’ mesajı: Hellaleşme teklifini olumlu buluyorum