Amasra Madenciler cinayetinin duruşması adliye koridorunda yapılacak

Yayın tarihi: 24 Nisan 2023 Pazartesi 5:16 pm - Güncelleme: 24 Nisan 2023 Pazartesi 6:03 pm

Bartın Amasra’da TTK’ye bağlı maden ocağında yaşanan facia hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Mahkemenin, geniş alanda duruşma yapabilmek için spor salonu talebine Gençlik ve Spor Bakanlığı, olumsuz yanı verdi. Duruşma, adliye koridorunda görülecek. 

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 42 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan grizu patlamasına ilişkin dava yarın başlıyor. Davanın ilk duruşması Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın görülecek.

MAHKEME SPOR SALONU İSTEDİ, BAKANLIK REDDETTİ

Yoğun katılımın olması beklenen davada ise yer sorunu yaşandı. Mahkeme, daha geniş bir alanda duruşmaları yapmak için Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan spor salonu tahsis etmesini talep etti. Ancak bakanlıktan olumsuz yanıt gelmesi üzerine mahkeme, duruşmanın Bartın Adliyesi’nin koridorunda yapılmasına karar verdi.

Bartın maden faciasından 3 gün önce denetim yapan müfettişlere soruşturma açılmadı

Davada mağdur ailelerin avukatlarından Sercan Aran, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Amasra maden katliamı davasını takip etmek için Bartın Adliyesi’ndeyiz. Maalesef mahkemenin tüm girişimlerine rağmen Gençlik ve Spor Bakanlığı spor salonu tahsis etmediği için duruşma salonu, şu an arkamda gördüğünüz aslında adliyenin koridorunda görülecek.

 

“HERHANGİ BİR YETKİLİ DOSYADA YOK”

Yarın uzun soluklu bir duruşma seyri başlıyor. Dört gün sürecek. Biz, burada temsil ettiğimiz aileler adına adalet arayışı için burada olacağız. Duruşmanın nasıl ilerleyeceği ve adliye koridorunun ortasında nasıl bir duruşma olacağını biz de merakla bekliyoruz; yarın göreceğiz. Maalesef dosyada sadece sekizi tutuklu 23 sanık yargılanıyor. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü’nden tutun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na kadar herhangi bir yetkili dosyada yok. Bu kişilerin de dosyaya dahil edilmeleri ve katliamda sorumluluğu bulunan herkesin yargılanması için de adalet arayışımız ve mücadelemiz devam edecek.”

Bartın maden faciasında bir skandal daha! Baretlerini okutup yer altında çalışıyormuş gibi gösterdiler