Amasra Maden Faciası’nın ilk duruşması yarına ertelendi! “Kaza benim sorumluluğumda değildir”

Yayın tarihi: 26 Nisan 2023 Çarşamba 10:37 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2023 Perşembe 12:49 am

Amasra Maden Faciası‘na ilişkin davanın Bartın Adliyesi koridorunda yapılan ilk duruşmasının ikinci gününde dinlenen tutuklu sanık Volkan Soylu, “Meydana gelen kaza patlama işlemiyle meydana gelmiştir, benim sorumluluğumda değildir” dedi. CHP’li Bankoğlu ise, “Saray’ın avukatlarından rahatsızız” dedi. Duruşmaya, sanıkların ifadeleriyle yarın devam edilecek.

Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 43 işçinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasına ilişkin davanın ikinci duruşmasına bugün Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce adliye koridorunda devam edildi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, TTK Amasra Müessesi İş Sağlığı Güvenliği Şubesi Müdür Vekili, Baş Mühendis Volkan Soylu ifade verdi.

“HER SABAH AKSAKLIK VAR MI DİYE KONTROL EDERİM”

Patlamayla ilgili sorumluluğu olmadığını savunan Soylu, ifadesinde şunları söyledi:

“Ben her gün 08.00- 17.00 arasında gündüz vardiyasında çalışmaktayım. Her sabah herhangi bir aksaklık var mı diye kontrol ederim. Yönetmelikte belirlenmiş olan değerlerin aşılıp aşılmadığını kontrol ederim. Kömürden koparılan her parçada metan gazı ortaya çıkar. Genel havalandırma 2 aspiratörle yapılır. Biri dizel çalışmaktadır. Elektrik kesintisi durumunda düzel fan devreye girmektedir. Biri elektrikli biri çift fan dizeldir.

Amasra maden faciasında sanık avukatı ölen işçiyi suçladı

“MEYDANA GELEN KAZA BENİM SORUMLULUĞUMDA DEĞİLDİR”

Meydana gelen kaza patlama işlemiyle meydana gelmiştir, benim sorumluluğumda değildir. Ben genel iş güvenliğinden sorumluyum. Patlama işleminde farzı misal mesafeye ve süreye uyulması ne kadar malzeme kullanılacak olmasıyla ilgili konuları ben denetleyemem. Bu işlemleri ancak oradaki kısım amirleri denetler. Sorumluluk onlarındır. 3 farklı noktada 3 farklı patlatılma yapılmaktadır. O yüzden ancak oradaki amirler denetleyebilir. Maden işleyişine dair kararlar ancak yöneticiler tarafından alınmaktadır. Meydana gelen elim kazayla ilgili yetki görev ve kusurum bulunmamaktadır”

Amasra faciasında vefat eden madencinin eşi isyan etti! “Kaldır kafanı yüzüme bak, cesaretin var mı?”

“İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ İÇİN ANİMASYONLAR İZLETTİM”

Hakimin “Sence işçilerin iş güvenliğiyle ilgili aldıkları eğitimler yeterli mi” sorusuna sanık Soylu, “İş güvenliğiyle ilgili işçilerin yeterli eğitimi aldığını düşünüyorum” dedi. Fakat kendisinin pandemi sürecinde zoom üzerinden aldığı eğitimin yeterli olmadığını söyleyen Soylu eğitimlerle ilgili çalışmalar yaptığını şöyle açıkladı:

“Napo’nun eğitim animasyonlarını indirip arkadaşlarıma izlettim. Bakanlığa da bu durumu faydalı olduğuna dair belirttim. Onlar da bakanlığın böyle bir çalışması olduğunu ve ilerleyen süreçte iş yerlerine dağıtılacağını söylediler. Maskelerin durumu birebir aynı nitelikte ve özellikte. Bu maskeler dünyanın en iyi malı, Almanya malı. Kendim de kullandım bu maskeleri”

“SARAY’IN AVUKATLARINDAN RAHATSIZIZ”

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, davaya ilişkin açıklamalarda bulunarak,”Saray’a yakınlığını bildiğimiz, hükümete yakınlığını bildiğimiz bazı avukatların, maden şehitlerinin ailelerinin dışarı çıkarılmasıyla ilgili sürekli talepleri oluyor. Aileler de bundan dolayı çok öfkeliler. Milletvekili olarak benim de salonun dışarısına çıkarılmamı söyledi Saray’ın avukatı. Biz Saray’ın avukatlarından rahatsızız” açıklamasını yaptı.

Bankoğlu, şunları söyledi:

“İçeride daha gergin bir ortam var. Çünkü aileler çok üzgün, aynı zamanda da öfkeliler. Adalet talepleri var. Adil ve etkin bir yargılanma olsun diye biz de başından beri bu sürecin takipçisiyiz. Takipçisi olmaya da devam edeceğimizi söylemiştik ancak ne yazık ki, sanık avukatlarının; sanıkların savunmaları alınırken Saray’a yakınlığını bildiğimiz, hükümete yakınlığını bildiğimiz bazı avukatların, maden şehitlerinin ailelerinin dışarı çıkarılmasıyla ilgili sürekli talepleri oluyor. Aileler de bundan dolayı çok öfkeliler. Milletvekili olarak benim de salonun dışarısına çıkarılmamı söyledi sanık avukatı, Saray’ın avukatı. Biz Saray’ın avukatlarından rahatsızız. Kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Maden şehitleri ailelerimiz de rahatsız.

“ADLİYEDE FİZİKİ KOŞULLAR YETERSİZ”

İkinci olarak bu gördüğünüz adliyede görülüyor duruşma ama adliyede fiziki koşullar yetersiz. O yüzden duruşma, adliyenin koridorunda görülüyor. Bir koridorda duruşma görülemez. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Ne sanıklar avukatlarını görebiliyor ne avukatlar aileleri görebiliyor ne bilgisayarlarını kurabilecekleri teknik bir ortam var. Bu fiziki yetersizlikler içerisinde tüm kamuoyunun yakından takip ettiği, 43 madencimizi kaybettiğimiz bu kadar önemli bir davanın burada görülmesi kabul edilemez. Bunun acilen düzeltilmesi gerekiyor. Nitekim mahkeme heyeti bu durumu bildiği için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yazı yazmıştı. Demişti ki, ‘Bartın’daki gençlik merkezini duruşmanın görülmesi için tahsis et’ ama Gençlik ve Spor Bakanlığı, gençlik merkezinin amacı dışında kullanılamayacağına ilişkin bir yazıyla bu talebi reddetti.

“SPOR SALONU, AKP’NİN TEMAYÜL YOKLAMASI İÇİN KULLANILMIŞTI”

Peki, biz neyi biliyoruz? Bu salon 25 Mart 2023’te AKP’nin temayül yoklaması için kullanıldı. Demek ki amacı dışında kullanılabiliyor ya da bu salonların kurulma amacı başka. Biz yine Cumhur İttifakı’na mensup siyasi partilerin Amasra Spor Salonu’nda iftarlar düzenleyebildiğini de biliyoruz. Düzenlesinler ama iş, 43 madencimizi kaybettiğimiz, canımızı yitirdiğimiz böyle önemli bir davaya gelince duruşma salonu olarak buraların kullanılmasına izin verilmiyor. Bunu da kabul etmediğimiz gibi kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz.

“DOSYADA BAKANLIK DENETÇİLERİ YOK”

Şimdi bir başka konu, bu duruşmada şu anda Amasra müessesesindeki yetkililerin savunmaları alınıyor ama bu duruşmada, bu dosyada Amasra müessesesinin bağlı olduğu TTK Genel Müdürü, yetkililer ya da bakanlık denetçileri yok. Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı’nın denetçileri bu dosyada yok. Savcılık, Enerji Bakanlığı’ndan soruşturma izni istemişti, bu kişilerin soruşturulabilmesi için ama bakanlık reddetmişti. Şimdi tüm bunları değerlendirdiğimizde biz bazı şeylerin üstünün kapatılmasının aksine, olayların açığa çıkması, adil ve etkin bir yargılanmayı yapılabilmesi için bu sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Nitekim Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. 4 ay çalıştık. Ne yazık ki çok kötü bir raporla karşılaştık.

“TTK GENEL MÜDÜRÜ EMEKLİ EDİLMİŞ OLSA DA HESAP VERECEK”

Patlamanın neden olduğuyla ilgili ciddi muhalefet şerhi yazdık. Bu patlama, hayatını kaybetmiş barutçunun yanlış patlatma yapması sebebiyle onun üzerine yıkılmaya çalışılmaktadır TTK Genel Müdürlüğü ve araştırma komisyonu tarafından. Bu çok çirkin bir suçlamadır. Bunu kabul etmiyoruz. Burada tüm sorumluların yargı önünde hesap verene kadar bu sürecin takipçisi olacağız. Birileri, TTK Genel Müdürü, emeklilikte yaşa takılanlardan emekli edilmiş olsa da yargı önünde hesap verecek. Biz 14 Ekim 2022’de 43 canımızı kaybettik ve bu işin siyasi hesabını da soracağız. Bunu da herkes bilsin”