Altılı masa toplanıyor! Gündem Seçim Kanunu

Yayın tarihi: 24 Nisan 2022 Pazar 11:20 am - Güncelleme: 24 Nisan 2022 Pazar 11:28 am

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için bir araya gelen 6 muhalefet partisi üçüncü kez toplanıyor. Demokrat Parti‘nin ev sahipliğinde yapılacak toplantının en önemli gündem maddesi ise yeni Seçim Kanunu.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için bir araya gelen CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin ilk toplantısını 12 Şubat’ta CHP üstlendi. Liderler 28 Şubat’ta ise Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için mutabakat metnine imza attı. Mutabakat metni sonrası liderler 27 Mart’ta DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde bir araya geldi. Bugün (24 Nisan) altı muhalefet lideri üçüncü kez bir araya gelecek. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın ev sahipliğini yapacağı toplantının en önemli gündem maddesi ise yeni Seçim Kanunu.

AKP ve MHP’nin teklifi üzerine değişen Seçim Kanunu‘nu ile birlikte oy oranı düşük partilerin aleyhinde bir sistem oluştu. Partiler aldıkları oy oranına göre vekil çıkartabilecek.

EN AVANTAJLI STRATEJİ TEK LİSTE

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, değişen kanundan sonra ‘üçüncü ittifak’ çıkışı yaptı. Temel Karamollaoğlu’nun sözleri ittifak içerisinde çatlak sesi olarak anıldı. Karamollaoğlu sözlerine açıklık getirerek değişen kanun ile birlikte yeni stratejiler belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Karamollaoğlu, “İttifak içinde ittifak” olabileceğini söyledi.

Karamollaoğlu’nun ittifak içinde ittifak açıklamasından sonra ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Seçim Kanunu’na karşı 8 seçenek hazırladıklarını bildirdi.

AKP iktidarının mühürsüz oylar ile Türkiye’nin yönetim sistemini değiştirmesi ile birlikte Meclis’in işlevselliğini yitirdi. Fakat parlamentoda çoğunluğu elde etmek hala büyük bir önem arz ediyor. Aritmetik olarak en avantajlı stratejinin ise bir partiden tek listeyle gidilmesi.

Bugün yapılacak olan zirvede partilerin Seçim Kanunu’na karşı hazırladıkları stratejik adımların konuşulması bekleniyor.

AYM’YE YAPILAN İTİRAZ

CHP, Seçim Kanunu’nun 5, 6, 11 ve 12’nci maddeleri için Anayasa Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Değişen kanun ile birlikte il ve ilçe seçim kurulu başkanları kıdemli hakimlerin seçilmesi yerine ‘kura usulü’ ile belirlenecek. Aynı zamanda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim zamanı propaganda yasaklarından muaf olabilecek. AYM, CHP’nin itirazını 21 Nisan’da kabul etti. AKP iktidarının AYM’nin itirazı sonuçlandırmadan önce atacağı ‘adımların’ ise masada konuşulması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

Altı muhalefet partisinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine tek adayla gitmesi bekleniyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, tek adayla gidilerek seçimin birinci turda sonlanacağını belirterek, “Mesele biter” dedi. Fakat 6’lı zirvenin ev sahipliğini yapacak olan Gültekin Uysal’ın sosyal medya hesabından yaptığı Cumhurbaşkanlığı kriterleri açıklaması çokça tartışıldı. Uysal’ın adayın 20 yıllık AKP iktidarının günahlarına ortak olmaması gerektiğini söylemesi DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na bir mesaj olarak yorumlandı. Uysal daha sonra ise Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nu hedef almadığını bildirdi. Uysal’ın zirve öncesi Davutoğlu ile yaptığı görüşmede konunun ‘tatlıya’ bağlandığı belirtildi. Seçim Kanunu ile birlikte ittifak stratejileri büyük bir önem arz etsede Cumhurbaşkanlığı adayı ve kriterleri hala önemini koruyor. Bugünkü toplantının en önemli gündem maddelerinden biri ise bu olacak.

 

 

Gültekin Uysal: Bu masa öyle sağlam ki ne çatlar ne de yıkılır