Altılı masa dördüncü defa toplandı

Yayın tarihi: 29 Mayıs 2022 Pazar 7:55 pm - Güncelleme: 29 Mayıs 2022 Pazar 9:30 pm

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi Genel Başkanları dördüncü defa bir araya geldi.

Her ay bir başka siyasi partide yapılan buluşma bu kez Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde düzenleniyor.

DEVA Partisi’nde düzenlenen son toplantıda 6 lider güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin anayasal ve yasal çerçevesi, seçim güvenliği ve işbirliğinin temel ilke ve hedefleri konularında çalışma grupları oluşturmuştu. Bu toplantıda kurulan komisyonların hazırladığı raporların ele alınması bekleniyor. Toplantıda 6 partinin yaptığı işbirliğinin ilke ve hedeflerini somutlaştıran metin üzerinde uzlaşılması durumunda bunun da kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Altılı masa dördüncü kez toplanıyor! Gündemde hangi konular var?

KAPIDA KARŞILADI

Türkiye’ye Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem vaadinde bulunan CHP, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi liderleri dördüncü kez bir araya geldi. Gelecek Partisi’nin ev sahipliğindeki buluşma saat 19.05’te başladı.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem vaadinde bulanan altı siyası parti dördüncü kez bir araya geldi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde Gelecek Partisi Genel Merkezi’nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu buluştu.

Buluşmaya ilk olarak saat 19.00’da Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ardından Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal geldi. Uysal’dan sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Merkezi’ne ulaştı. Saat 19.05’te DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın gelmesiyle birlikte bütün liderler bir araya gelmiş oldu.

Davutoğlu, bütün liderleri kapıda karşılayarak onlarla fotoğraf çektirdi.

 

4 ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ

Halk TV’de yer alan habere göre toplantının öne çıkan 4 gündem maddesi şöyle: Seçim güvenliği için parti temsilcilerinden oluşan komisyonun hazırladığı rapor ve önerileri toplantının öncelikli gündem maddelerinden biri. Seçmen listelerinin kontrol edilmesinden seçim gecesi sandıkların beklenmesine, sonuçların tasnif edileceği dijital altyapıdan sandık üyelerinin dağıtılmasına kadar bir dizi önlemin hayata geçirilmesi için yapılacak organizasyonun ayrıntıları ele alınacak.

Parlamenter sisteme geçiş sürecinin temel prensipleri ele alınacak. Bu kapsamda liderlerin ortak imzasıyla 28 Şubat 2022’de yayınlanan ‘Yarının Türkiye’si için… Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ başlıklı deklarasyonun altının doldurulması için yapılması gerekenler konuşulacak.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı belirlenmese bile adayın açıklanacağı takvimin netleştirilmesi yönündeki talebi masanın gündem maddelerinden biri.

Altılı yapının içinden farklı seçim ittifaklarının çıkma ihtimali, resmi gündem başlıkları arasında olmasa da liderlerin konuşması beklenen konulardan biri. İttifak olasılıklarının masanın parlamenter sisteme geçiş ve ortak cumhurbaşkanı adayı belirleme yönündeki iradesini etkilememsi ise altı partinin ortak tavrı olarak öne çıkıyor.

Altı liderden ‘Türkiye’nin masası’ paylaşımı