Alper Gezeravcı ve ekibi yeni astronotlar yetiştirebilir mi?

Yayın tarihi: 22 Ocak 2024 Pazartesi 4:28 pm - Güncelleme: 22 Ocak 2024 Pazartesi 4:28 pm

Gök Bilimci Prof. Dr. Ethem Derma, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın yolculuğunu TELE1 ekranlarında değerlendirdi.

Türkiye’nin uzaya ilk kez insan gönderme projesinin yer aldığı Axiom-3 misyonu kapsamında pilot Alper Gezeravcı’nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) iniş yaptı.

Türkiye Uzay Ajansı’nın verdiği bilgiye göre Gezeravcı, 14 gün kalacağı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.

TELE1 ekranlarında Alp Yanardağ’ın sunduğu ‘Bilim-Teknoloji Evreni’ programına katılan Gök Bilimci Prof. Dr. Ethem Derma bu süreci analiz etti.

Derma sürece ilişkin olarak, “Bugüne kadar 40 civarında ülkenin insanı uzaya çıkmış ama Türkiye’nin insanı çıkmamış. İlk defa Türkiye’den bir insan uzaya çıktı diye bakmamız lazım” dedi.

“Bunun yararı çok fazla” diyen Derma “Neden fazla?” diyerek şöyle devam etti:

“Şimdi tüm kolejlerdeki, liselerdeki, ortaokullardaki, ilkokullardaki öğrenciler bununla ilgileniyor. Dolayısıyla temel bilimlere yatırım yapmak açısından çok önemli bir eylem olarak bakmamız lazım buna.”

Derma, “Alper Gezeravcı ve ekibi yeni astronotlar yetiştirebilir mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Yok. Alper’in gördüğü 15 günlük bir hazırlık. Eskiden, uzaya gönderilecek bir turistin varsa en az bir sene eğitim verirlerdi. Ama burada gideceği uzay aracı, yanında komutan olması gibi birçok nedenden dolayı 15 günlük bir eğitim bile yeterli oluyor. Tam bir astronot eğitimi almış olmuyor.”

Kaynak: TELE1