Almanya’da Nazi döneminden kalan kürtaj yasası kaldırıldı

Yayın tarihi: 24 Haziran 2022 Cuma 4:47 pm - Güncelleme: 24 Haziran 2022 Cuma 4:47 pm

Almanya’da ırkçı Nazi döneminden kalma kürtaj yasası parlamentodaki oylama ile kaldırıldı. Yasa, doktorların kadınlara kürtaj hakkında bilgi vermesini yasaklıyordu. Hristiyan Demokratlar ve aşırı sağ Almanya İçin Alternatif Partisi, yasanın kaldırılmasına karşı oy kullandı. 

Nazilerin döneminde yürürlüğe giren ve Batı Almanya’daki kürtaj yasası kapsamında uygulanmakta olan kürtaj yasası  3 Ekim 1990’da Almanya’nın birleşmesinden sonra bütün ülkede uygulanmaya başladı. Doktorların kadınlara  kürtajla ilgili bilgi vermesini suç olarak kabul eden yasa gereğince; doktorlar hakkında para ya da iki yıla kadar hapis cezası öngörülebiliyordu. Koalisyon hükümetini kuran partiler Mart’ta aralarında anlaşma sağlayarak yasa değişikliğiyle ilgili tasarıyı parlamentoya sundu.

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann yasa değişikliğini önerirken “Birçok kadın kürtaj hakkında internette doğru bilgi ve tavsiye aramak için çabalıyor. Profesyonel olarak en kaliteli bilgiyi verebilecek olan doktorların bunu yapamaması kabul edilemez ” diye konuştu.

Euronews’in haberine göre; yapılan oylama ile koalisyon hükümetinin yanı sıra sol partilerin destek verdiği değişiklik ile yasa yürürlükten kalktı. Hristiyan Demokratlar ve aşırı sağ Almanya İçin Alternatif Partisi karşı oy kullandı.

İLK 12 HAFTADAN SONRA KÜRTAJ SUÇ TEŞKİL EDİYOR

Almanya Aile Bakanı Lisa Paus parlamentonun bu kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti ve kürtajın suç olmaktan çıkarılması için tartışmaların başlaması için zamanın geldiğini vurguladı.

Almanya’da kürtaj genel olarak suç teşkil ediyor, ancak gebeliğin ilk 12 haftasında yapılması halinde ceza verilmiyor. Sağlık gerekçesiyle ya da tecavüz sonucu hamileliklerde de kürtaj yasal olarak kabul ediliyor.

Kürtaj isteyen kadınların prosedürden üç gün önce psikolojik rehberlik hizmeti alması zorunluluğu bulunuyor.

MERKEL DÖNEMİNDE ESNETİLDİ

Eski Başbakan Angela Merkel hükümetinin 2019’da yaptığı bir “taviz” anlaşması gereğince yasa yürürlükte kalmış, ancak uygulamada doktorlar ve hastanelerin internet sitelerinde kürtajla ilgili prosedürü açıklamasına izin verilmişti. Kürtajla ilgili daha fazla bilgi verilmesi ise kabul edilmiyordu.

 

Tepkiler sonuç verdi… ‘Kürtaj listesi’ skandalında geri adım