Haber

Almanya’da 585 bin gurbetçi Türk vatandaşlığı istemedi

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM kürsüsünde Almanya’da bu yılın başlarında çifte vatandaşlık kanunu çıktığını hatırlattı. Çakırözer, başvurunun yoğun olmasının beklendiğini ancak sadece 15 bin gurbetçinin başvurduğunu Almanya'daki 600 bin vatandaşımızdan 585 bini Türk pasaportu istemediğini söyledi. Peki, çifte vatandaşlığa başvurmadaki isteksizlik nereden kaynaklandı. İşte, Alman vatandaşı olan gurbetçileri isteksizliğe iten ve Türk vatandaşlığı da aldığında karşılaşabileceği zo

Almanya'da çifte vatandaşlık yasası 27 Haziran 2024'te yürürlüğe girdi. Ancak Almanya'da yaşayan yaklaşık 600 bin Türk’ten sadece 15 bini bu haktan yararlanmayı tercih etti. Türkiye'de tutuklanma endişesi, çifte vatandaşlığa mesafeli durmalarına neden oluyor.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmada bu konuya dikkat çekti. Çakırözer, Türkiye’nin AKP iktidarında sadece burada yaşayanların değil, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için de çekim merkezi olmadığını söyledi.

“BU VAHİM BİR DURUMDUR”

Çakırözer, “Almanya’da çifte vatandaşlık kanununun çıktığını hatırlatan Çakırözer, “Türkiye kökenli ama Alman vatandaşlığını seçen 600 bin kardeşimizin koşmasını bekliyorduk değil mi? Ama sonuç bir başka büyük fiyasko. 6 ayda sadece 15 bin başvuru var. 600 nerede 15 bin nerede... Kendi evlatlarımız onur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına, pasaportumuza kavuşmak istemiyor. Bu çok vahimdir, geçiştirilebilecek bir durum değildir.” diye konuştu.

SOSYAL MEDYA VE TUTUKLANMA KORKUSU

Sözcü’nün aktardığına göre; sosyal medya korkusu çifte vatandaşlık almak isteyenleri korkutuyor. Yaşanılan ülke, eğer kişi Türk vatandaşı ise orada diplomatik koruma sağlayamıyor. Ayrıca, Türkiye’de suç işlenmesi halinde "Vatandaş iade edilmez" kuralı işliyor ve kişi yaşadığı ülkeye verilmiyor.

MAVİ KART GEÇİŞİ ÖNLÜYOR

Türk vatandaşlığından izinle çıkanlara verilen Mavi Kart, hakların korunmasını sağlıyor. Yani mavi kartlı bir Alman vatandaşı, Türkler’e tanınan tüm haklardan yararlanıyor. Ancak Türk vatandaşı olmanın yükümlülüklerini taşımıyor. Bu da mavi kartlı kişiyi, Türk vatandaşından daha avantajlı duruma getiriyor.

Alman vatandaşı olmuş erkek bir Türk vatandaşı, eğer yeniden Türk vatandaşlığını alırsa, askerlik yükümlüsü oluyor. O zaman, 5000 Euro dövizle askerlik ücreti yatırmak ya da Türkiye’de askere gitmek zorunda kalıyor.