Ali Mahir Başarır Mesut Kocagöz’ün tutuklanmasına Çorlu’yu hatırlatarak tepki gösterdi

Yayın tarihi: 15 Nisan 2024 Pazartesi 2:18 pm - Güncelleme: 15 Nisan 2024 Pazartesi 2:18 pm

Haber: Ceren Ural

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Kepez Belediye Başkanı seçilen Mesut Kocagöz’ün Antalya’daki teleferik kazası nedeniyle ifadeye çağrılırken tutuklanmasına tepki gösterdi. Ali Mahir Başarır, “Çorlu’da bakan suçluydu. Burada suçsuz bir Belediye Başkanı var. Çorlu’da 11 duruşma bu kararı vermeyen mahkeme, bugün burada suçu, günahı, sorumluluğu olmayan bir belediye başkanını ne hakla tutukluyor?” dedi.

CHP heyeti, Antalya Adliyesi önünde, Konyaaltı ilçesinde 12 Nisan Cuma günü kazanın yaşandığı teleferik şirketi ANET’teki genel müdürlük görevinden 28 Kasım 2023 tarihinde istifa eden ve 31 Mart’taki yerel seçimlerde Kepez Belediye Başkanı seçilen Mesut Karagöz’ün tutuklanması hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Heyet adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Mesut Kocagöz’ün mahkemenin söylediği 18 Aralık 2023 tarihinde değil 28 Kasım 2023 tarihinde istifa ettiğini ve kaza yapılan şirkette Kocagöz’ün istifasından sonra ağır bakımının yapıldığını ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanlarının da bu bakıma olur verdiğini hatırlatarak Mesut Karagöz’ün söz konusu kazada sorumluluğu olmadığını söyledi.

Çorlu Tren Faciası’nın yaşandığı 8 Temmuz 2018 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olan Ahmet Arslan’ın tutuklanmamasını hatırlatan Ali Mahir Başarır, “Çorlu’da bakan suçluydu. Burada suçsuz bir Belediye Başkanı var. Çorlu’da 11 duruşma bu kararı vermeyen mahkeme, bugün burada suçu, günahı, sorumluluğu olmayan bir belediye başkanını ne hakla tutukluyor?” diye sordu.

“YSK’NIN İSTİFA TARİHİNİ KABUL ETMEYEN BİR MAHKEME”

Başarır konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Çok acı bir olay yaşandı. Haberi aldıktan sonra teleferik kazasıyla ilgili İl Başkanımız, Belediye Başkanımız, milletvekillerimiz, büyükşehir belediye başkanlarımız yaklaşık 26 saat arama kurtarma çalışmalarına anbean katıldık. Tek isteğimiz oradaki yurttaşlarımızın kazasız bir şekilde kurtarılmasıydı. Bunu hep beraber yaptık.

Ancak, daha milletvekillerimiz, arkadaşlarımız dinlenmeden savcılık Kepez Belediye Başkanımızı sadece bilgi almak için Adliye’ye davet ediyor. Giyiniyor, hemen gelecek bir bakıyoruz bir ekip otosu aşağıda bekliyor. Ben buradan kıymetli yargıçlara sesleniyorum: Hangi şekilde bizi adliyeye davet ederseniz edin zaten biz geliriz. Bilgi edinmek için çağrılan belediye başkanımız haksız, hukuksuz, dehşet verici bir kararla tutuklu.

Şimdi ben buradan seslenmek istiyorum: Alt sınırı iki yıl olan, katalog suçlar arasında yer bulamayan bir suçtan dolayı, ikameti sabit zaten Belediye Başkanı seçilmiş bir kişiyi neden tutukluyorsunuz? Aynı olayı Çorlu’da yaşamadık mı? Çorlu’da bakan suçluydu. Burada suçsuz bir Belediye Başkanı var. Çorlu’da 11 duruşma bu kararı vermeyen mahkeme, bugün burada suçu, günahı, sorumluluğu olmayan bir belediye başkanını ne hakla tutukluyor?

Değerli arkadaşlar Türkiye’de hepimizin hem gülüp hem ağlayacağı bir karar var. 28 Kasım’da aday olmak için istifa ediyor. Bu Belediye Başkanı aday oluyor. Bu Belediye Başkanı seçiliyor. Sonra tutuklayan mahkeme diyor ki ‘Hayır’ diyor, ‘Sen’ diyor Aralık 18’te istifa ettin. Yahu 1 Aralık’ta istifa etmeyen bir devlet memuru, kamu görevlisi aday olabilir mi? Yahu zaten o tarihte etmiş. Bu bir gerçek. Niye bunu söylüyor? Çünkü o tarihten sonra bu tesisin ağır bakımı yapılmış. Yani sorumluluğu ortadan kalkmış. Yüksek Seçim Kurulu’nun istifa tarihi olarak verdiği tarihi kabul etmeyen bir mahkeme var.

Bu Belediye Başkanı bugün belediye başkanı ise demek ki 1 Aralık’tan önce istifa etmiş. Böyle bir şey olabilir mi? Sorun şudur: 30 yıl sonra yüzde 50 ile kazandığımız bir belediye başkanımızın seçimin iktidar tarafından hazımsızlığı vardır.

“DENETİMLERE BAKANLIK OLUR VERDİ”

Biz Belediye Başkanımızın arkasındayız. Biz artık halkımızın iradesine, mahkeme kararlarının bir darbe gibi indirilmesinden rahatsız oluyoruz. Artık seçilen belediye başkanlarımıza mahkemeler, birilerinin baskısıyla telefonuyla karar vermesin. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir suçlama, böyle bir iddia, böyle bir delil durumuyla belediye başkanı tutuklanmamıştır. Ben üzülüyorum.
Adliye arkamızda. Değerli yargıçlara sesleniyorum: Bu hukuksuzluğa son verin. Kepez halkının iradesine gölge düşürmeyin. Belediye Başkanımız seçilmiştir, görevindedir. O’nun yeri Kepez Belediyesi’dir, cezaevi değildir. Bu şekilde bizleri, partimizi, belediyemizi kimse yıldıramaz. Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak, Genel Başkanımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, il başkanlarımız, yöneticilerimiz, Kepez ve Antalya halkı gerekirse belediyenin önünde, adliyenin önünde günlerce nöbet tutarız. Alnımızın akıyla kazanmış olduğumuz, halkın iradesiyle kazanmış olduğumuz belediyeyi, mazbatayı hukuksuz bir kararla kimseye teslim etmeyiz.

Değerli yargıçlara son olarak şunu söylüyorum: Dosyayı okuyun, delillere bakın. Eğer ki benim Belediye Başkanımın bir suçu varsa biz zaten burada olmayız ama benim Belediye Başkanım istifa ettikten sonra o tesiste üç kez bakım yapılmış. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanları olur vermiş. Kendisinin hiçbir sorumluluğu yoktur. Gelin vicdanınızın sesini dinleyin, Kepez halkının oylarına, iradesine saygı gösterinin Mesut Kocagöz’ün tahliyesine karar verin.”

Teleferik faciasından tutuklanan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün ifadesi ortaya çıktı

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Kepez Belediye Başkanı seçilen Mesut Kocagöz’ün Antalya’daki teleferik kazası nedeniyle ifadeye çağrılırken tutuklanmasına tepki gösterdi. Ali Mahir Başarır, “Çorlu’da bakan suçluydu. Burada suçsuz bir Belediye Başkanı var. Çorlu’da 11 duruşma bu kararı vermeyen mahkeme, bugün burada suçu, günahı, sorumluluğu olmayan bir belediye başkanını ne hakla tutukluyor?” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ