Ali Mahir Başarır, AYM Başkanı’nın ‘bağımsız yargı’ çıkışı üzerinden Merdan Yanardağ’ı sordu!

Yayın tarihi: 21 Eylül 2023 Perşembe 2:39 pm - Güncelleme: 21 Eylül 2023 Perşembe 2:49 pm

Ali Mahir Başarır, AYM Başkanı Arslan’ın ‘bağımsız yargı’ vurgusu üzerinden 88 gündür hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulan Merdan Yanardağ‘ı sordu. Başarır, “Hukuk; herkese, her dönem, her şekilde lazım” dedi.

Türkiye’de son yıllarda büyük gerilemelerin ve hak ihlallerinin yaşandığı yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü konusunda, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’dan dikkat çekici bir çıkış geldi. “Yargı bağımsızlığı adil yargılanma hakkının yanında, diğer tüm temel hak ve özgürlüklerin de başlıca ve en etkin güvencesidir” diyen Arslan, “Bağımsız ve tarafsız bir yargı olmadan devlet olamayacağını” vurguladı. Arslan’ın, kuvvetler ayrılığı vurgusu ve “Yargının diğer devlet erklerinin kontrolü altında olması hak ve özgürlüklerin sonu olur” sözleri dikkat çekti. Arslan’ın çıkışı üzerinden hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ı soran Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “AYM Başkanı’nın kararlarına rağmen Can Atalay cezaevinde, Meclis’te değil. Barış Pehlivan ya da Merdan Yanardağ neden cezaevinde arkadaşlar?” dedi.

Başarır, konuşmasında şunları söyledi:

“AYM Başkanı’nın kararlarına rağmen Can Atalay cezaevinde, Meclis’te değil. Ya da Barış Pehlivan ya da Merdan Yanardağ neden cezaevinde arkadaşlar? Evet, Amerika’da bir gazeteci Cumhurbaşkanı’na bu soruyu sorduğu zaman, yargıyı sorduğu zaman sinirleniyor ve tepki veriyor. Ama bu soru sorulduğu dakikalarda Mehmet Şimşek de Amerika’daki yatırımcılardan destek istiyor, Türkiye’ye yatırım yapmasını istiyor. Amerika ya da başka ülkeler de soruyor. Çünkü, bir ülke Türkiye’ye yatırım yapacaksa önce bağımsız bir yargının, adil bir yargının olmasını ister. Ya da Avrupa ile AB ilişkilerini giderken koparıyor. Uçakta ne oluyorsa Amerika’ya iniyor “Düzelteceğiz” diyor. Ama AİHM’nin kararlarına bakmıyor. Ya da hukukun üstünlüğü endeksinde 192 ülke içerisinde neden sonlardayız buna bakmıyor. Evet, AYM Başkanı çok doğru söylüyor ama Can Atalay olayında onun kararlarını ayaklar altına alan bir yargıtay var. Haksız huksuz tutuklamalarla ilgili AYM’nin o kadar kararları var onu dinlemeyen bir sulh ceza mahkemesi ve mahkemeleri var, onu dinlemeyen ağır ceza mahkemeleri var. Ama söylediği şey çok önemli, hukuk olmadan devlet olmaz, hukuk olmadan bireyin güvenliği olmaz, kişi güvenliği olmaz.

Bir hukuk devletinde hukuk nasıl ki vatandaşları sınırlandırıyorsa aynı şekilde devleti ve yönetenlerini de sınırlandırır, o zaman bir hukuktan bahsederiz. Ama görüyoruz ki Sinan Ateş cinayetinde hukuk işlemiyor ama iki kelime konuşan gazeteciye ertesi sabah iddianame soruşturma, sonra iddianame, sonra tutuklama geliyor. Hukuk; herkese her dönem, her şekilde lazım. O yüzden biz de yargı kararlarına saygı duymak, tartışmamak istiyoruz. Dünyanın çağdaş ülkelerin hiçbirinde yargı kararları konuşulmaz. Çünkü, o ülkelerde yargı zamana, yere, kişiye göre karar vermez. Kararları her zaman aynıdır. Yargı kutsaldır, yargı farklı bir yerdedir çünkü. Umarım insanlarla tartışacağına Cumhurbaşkanı yargıdan yasamanın ve yürütmenin elini çeker yargıyı tam bağımsız hale getirir ve bu ülkede adalet artık rayına girer.”

Bülent Mumay’dan hapisteki Merdan Yanardağ’a verilen tazminat cezasını az bulan Sezen Aksu’ya tepki!