Ali Hamaney’den protestolar için tanıdık suçlama: Dış güçler

Yayın tarihi: 4 Ekim 2022 Salı 8:27 am - Güncelleme: 4 Ekim 2022 Salı 8:45 am

İranın dini lideri Ayettullah Ali Hamaney, insan hakları örgütlerinin 110’dan fazla kişinin öldüğünü açıkladığı protestolar için İsrail ve ABD’yi suçladı. Hamaney, “İsyanlar ABD ve İsrail’in projesi. Bazı İranlı hainler onlara yardım ettiler” dedi.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçe gösterilerek gözaltına alındıktan sonra yaşamını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. İnsan hakları örgütleri binlerce kişinin gözaltına alındığı protestolarda şimdiye dek 110’dan fazla kişinin öldürüldüğünü belirtiyor.

 İran‘ın dini lideri Ayettullah Ali Hamaney ise protestolarla ilgili konuştu. Protestolardan ‘dış güçler’i sorumlu tutan Hamaney, “Bu isyanlar ve güvenlik sorunu meydana getirme ABD ve Siyonist (İsrail) rejiminin bir projesidir. Onlardan maaş alan ve yurt dışındaki bazı İranlı hainler onlara yardım ettiler” dedi.

“DÜŞMANLARIN GİZLİ HEDEFİ”

Batılı güçlerin İran’ı rejim muhalifleri üzerinden parçalamayı hedeflediklerini dile getiren Hamaney, “İran’a saldırma ve rejimi değiştirme amacında değiliz açıklaması yapan düşmanların gizli hedefi, ülkede isyan çıkarıp, güven ortamını yok ederek bazı heyecanlı tipleri tahrik etmektir” ifadelerini kullandı.

Hamaney, “Silahlı kuvvetler aleyhindeki girişimler ülke güvenliğine yapılmış demektir. Polis karakollarına, Besiç (milis güçleri) karargahına saldıranlar veya İran Ordusu veya Devrim Muhafızları Ordusu’na sözlü saldırıda bulunanlar ülkenin güvenliğine saldırmışlardır” diye konuştu.

İran’da protestoların 15. günü! Yaklaşık 2 bin gözaltı