İran’da protestoların 15. günü! Yaklaşık 2 bin gözaltı

Yayın tarihi: 2 Ekim 2022 Pazar 3:40 pm - Güncelleme: 2 Ekim 2022 Pazar 11:47 pm

İran’da Mahsa Amini’nin yaşamını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar 15. gününde de devam ediyor. Polislerin sert müdahalesi sonucunda 42 kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda 2 bine yakın kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçe gösterilerek gözaltına alındıktan sonra yaşamını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar 15. gününe girdi.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı kentlerde son 2 günün görece sakin geçmesi eylemlerin bittiği şeklinde yorumlanmıştı. Ülkenin birçok üniversitesinde gün içinde protestoların yeniden başlamasıyla sokaklarda da hareketlenmeler oldu.

Başta Tahran olmak üzere Senendec, Şehrekurd, Şahinşehr, Erak, Bukan, Babul, Kerec, Meşhed ve Kirmanşah kentlerinde gündüz başlayan gösteriler gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti. İran’da sosyal medya üzerinden ve broşürler dağıtılarak, cumartesi düzenlenecek gösterilere katılım sağlanması çağrıları yapılmıştı. Bunun üzerine birçok üniversitede, gözaltına alınan öğrencilere destek vermek ve serbest bırakılmalarını sağlamak için boykot eylemleri yapılmıştı.

İran’ın birçok kentinde olaylar devam ederken güvenlik güçleri, yargının talimatıyla, protestolara katılan ve “kamu güvenliğini tehlikeye attığı” ileri sürülen göstericilere yönelik gözaltı ve tutuklama dalgası başlattı. Ülke medyasına yansıyan haberlere göre, aralarında öğrenciler, ünlü isimler ve gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 2 bin kişinin gözaltına alındığı tahmin ediliyor.

ÖĞRENCİLER ÇATIŞMAYA GİRDİ

Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından halkın direnişi devam ediyor. Onlarca öğrenci ülkenin en önemli okullarından Şerif Üniversitesinde polisle çatışmaya girdi. Öğrenciler dersleri boykot etti.

ZAHİDAN’DA 42 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İran’ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı Zahidan kentinde göstericilerle emniyet güçleri arasında çıkan ve 42 kişinin hayatını kaybettiği çatışmada ölen asker sayısının 5’e yükseldiği açıklandı.

İran’da Amini için şarkı yapan şarkıcı ve direnişe destek veren yönetmene gözaltı