Ali Babacan’ın Ergenekon ve Balyoz tahliyelerinden şüpheleri varmış!

Yayın tarihi: 23 Mart 2022 Çarşamba 9:39 pm - Güncelleme: 24 Mart 2022 Perşembe 12:55 pm

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, katıldığı bir TV programında “hukuk sistemimizi felç eden FETÖ’nün bulandırdığı suda temizlenemezler” sözlerine ‘açıklık’ getirdi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Flash TV’de Orhan Uğuroğlu’nun sunduğu Serbest Bölge isimli programa konuk oldu.

Orhan Uğuroğlu, Ali Babacan’a, “Hukuka aykırı işler yapanlar, demokrasimize kasteden, hukuk sistemimizi felç eden FETÖ’nün bulandırdığı suda temizlenemezler” sözlerinde ne demek istediğini sordu.

HANGİ DAVA OLURSA OLSUN ‘İÇİMİZ RAHAT DEĞİL’

Ali Babacan, Türkiye’de yargının bağımsız ve tarafsız olmadığı için verilen kararlarda ‘şüpheleri’ olduğunu dile getirdi. Babacan, “Yargının bağımsız ve tarafsız çalışmadığı hangi dava olursa olsun bizim içimiz rahat değil açıkcası” dedi. Babacan, Uğuroğlu’nun sorusuna tam olarak şöyle cevapladı:

“Türkiye’de en önemli sorun yargının bağımsız olmaması. Hükümetin sürekli yargıya müdahaleleri ile işi götürmesi. Ve özellikle siyasi içerikli yasalarda yargının hükümetin etkisi altında karar almaya zorlanması çok önemli bir sorun. Bağımsızlık ayrı ama tarafsızlık  ayrı bir konu. Yargının tarafsızlığı Anayasa, yasalar ve nihayetinde kendi vicdanında karar almaları bu da yargının tarafsızlığı. Yargının bağımsız ve tarafsız çalışmadığı hangi dava olursa olsun bizim içimiz rahat değil açıkçası. Biliyorsak ki yargı gerçekten hükümetten bağımsız çalışıyor ise hep beraber rahat edelim. Ama bağımsız ve tarafsız değilse bir yargının aldığı kararla ilgili bizim hep şüphelerimiz oluyor. O da doğal bir şey.”

Ali Babacan’dan ‘beşli çete’ye şartlı evet

HANGİ DÖNEMİ KASTETTİ?

 

Orhan Uğuroğlu, Babacan’ın bu açıklamasından sonra, bulandırılan ifadesinde yargının FETÖ tarafından ele geçirildiği dönemi mi kastettiğini sordu Babacan soruya şu şekilde cevap verdi:

“Biliyorsunuz yani hem yargı içerisinde hem de kolluk kuvvetleri içerisinde çok ciddi bir yapılanmaları oluşmuştu. Ne kadar derin olduğunu sonradan farkına vardık. Koordine olarak davaları kendi örgütlerini işine gelecek şekilde yönlendirdiler. ( UĞUROĞLU: Ergenekon, Balyoz…) Pek çok konu var. Ticari davalar da bile oluyordu. Özellikle 2010-13 döneminde yoğunlaştı herkes biliyordu. 17-25 Aralık yaşandı. Hele hele 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünden sonra Türkiye apayrı bir döneme girdi. Türkiye her ne kadar o dönemde kolluk kuvvetlerinden yargıdan FETÖ ile ilişiği olduğu düşülen insanlarla ilgili çok ciddi bir gayret olsa da yüzde 100 isabetli bir çalışma olup olmadığını bilmiyoruz. Kurunun yanında yaş da yandı muhtemelen. Onlar da olabilir. Bu süreç maalesef 17-25 öncesi ve 15 Temmuz öncesi başka türlü hatalar içeriyordu sonrasında da başka hatalar içeriyordu. Dolayısıyla ülke kendine gelemedi ki.”

 

NE DEMİŞTİ?

Ali Babacan geçen hafta Ankara Sincan’da katıldığı “Gençlik Buluşması” adlı etkinlikte bir gencin Ergenekon ve Balyoz kumpaslarına ilişkin sorusu üzerine “Türkiye’de maalesef yakın tarihimizde, ordumuz içerisinde bu tür eğilimler, ‘Siyaset bazen ülkeyi yoldan çıkarır, biz buradayız, ordu olarak el koyarız, şekle sokarız’ diyen bir zihniyet olmuştur. Bu tür hazırlıklar içinde olanlarla ilgili devlet mücadele etmelidir. Dolayısıyla tüm bu süreçlerin Ergenekon, Balyoz, adı ne olursa olsun bunların bağımsız ve tarafsız yargı süreçlerinden geçtikten sonra ancak şöyledir ya da böyledir diyebiliriz. Böyle silmece FETÖ’nün etkisi altındaki yargının uğraştığı Ergenekon, Balyoz sürecine de biz karşıyız. Ama sırf ‘FETÖ’cüler uğraştığına göre bunların hepsi ak pak suçsuz insanlardır’ da demeye de karşıyız. İkisinin de yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bağımsız ve tarafsız yargı eliyle incelenmedikçe bu süreçlerin hiçbirisine doğru ya da yanlış demenin biz doğru olmadığını düşünüyoruz” demişti.

DEVA PARTİSİ’NİN SİYASİ YÖNELİMİ

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, partisinin teşkilatındaki insanların son seçimlerdeki oy tercihlerini açıkladı. DEVA Partisi örgüt yapısında  ağırlık kazanan grubun ise AKP olduğu görüldü. Ali Babacan, DEVA Partililerinin yüzde 30’nun AKP, yüzde 20’sinin CHP, yüzde 10’nunun HDP, yüzde 10’nunun MHP ve yüzde 5 civarında kişinin ise İYİ Parti’ye oy verdiğini açıkladı.

Babacan, partilerini herhangi bir siyasi yönde tanımlamadıklarını da belirtti.