Ali Babacan: Anayasal düzen gücünü Anayasa’dan alan cumhurbaşkanı tarafından bozuluyor

Yayın tarihi: 4 Ocak 2024 Perşembe 9:50 pm - Güncelleme: 4 Ocak 2024 Perşembe 9:53 pm

TELE1 ekranlarında konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Yargıtay’ın AYM’nin Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını yok saymasına ilişkin “Anayasal düzenin bizzat kendisi Anayasa’dan sözüm ona gücünü alan, Anayasa’nın verdiği hukuki güçle ülkeyi yöneten cumhurbaşkanı tarafından bizzat bozuluyor” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TELE1 ekranlarında yayınlanan ‘Liderler Özel’ programında Zeynel Lüle’nin konuğu oldu.

Babacan, Yargıtay’ın AYM’nin Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını yok saymasına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Aslında bu yaşadıklarımız ‘Anayasal düzene darbe.’ Gerçekten bir hukuk devletinde kesinlikle yaşanmaması gereken şeyler yaşanıyor. Anayasa’nın açık hükmü ihlal ediliyor.

“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İLKESİNİ SÜREKLİ OLARAK AŞINDIRAN BİR SÜREÇ”

Dünyada hangi hukukçuya gösterirseniz gösterin hepsi aynı şeyleri söyleyecektir. Türkiye’de 2017 referandumunun ve 2018 seçimlerinin ardından başlayan süreç Türkiye’de hukukun üstünlüğü ilkesini sürekli olarak aşındıran bir süreç. Ülkeyi yöneten zihniyet diyor ki; ‘Ben aklıma geleni yapmalıyım, işime gelmeyeni hapise atmalıyım ve onları kimse çıkarmamalı. Bu yönetim zihniyetinin ülkeyi getirdiği nokta bu. Ülkede yargı bağımsızlığı diye bir şey zaten uzun süredir kalmamış idi. Hele hele şimdi bu ülke hukuki güvenliğin olmadığı bir ülke haline geldi. AYM’nin kararlarını beğeniriz ya da beğenmeyiz, işimize gelir ya da gelmez ama uygulanır. Aksi halde Türkiye’de anayasal düzenin çivisini çıkarmak anlamına gelir. Hele hele bunun Yargıtay üyeleri eliyle yapılıyor olması gerçekten yargının kendi içinden yargıya yapılmış büyük bir darbedir. Bir an önce düzeltilmesi lazım. Hep beraber ‘dur’ dememiz lazım.”

“YARGITAY’DAN YANA TARAF GÖSTEREN DE ERDOĞAN”

Hukuk çerçevesi dışında işleyen bir süreçten bahsediyoruz. Bu da daha önce sayın cumhurbaşkanının defalarca açıkladığı ‘AYM kararlarına alt mahkeme uymayabilir, ‘Ben saygı duymuyorum, uymuyorum’ ifadelerinin tezahürü. Bu Yargıtay’la ilk kriz ortaya çıktığında, Yargıtay’dan yana taraf belli eden de sayın Erdoğan’ın kendisi oldu. Anayasal düzenin bizzat kendisi Anayasa’dan sözüm ona gücünü alan, Anayasa’nın verdiği hukuki güçle ülkeyi yöneten cumhurbaşkanı tarafından bizzat bozuluyor. Sayın cumhurbaşkanı bu ülkeyi Anayasa’dan aldığı yetkiyle yönetiyor. Bizzat kendi yetkisini aldığı ve o yetkiye dayanarak kullandığı üst hukuk normunu, Anayasa’yı tanımıyor ya da Anayasa’yı tanımamayı normal bir şekilde gösteriyor.”

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’ndan ‘Can Atalay’ açıklaması: İtiraz gelmezse göndereceğiz

Kaynak: TELE1