Akşener görüşmesinin ardından konuşan Özgür Özel: İttifak değil işbirliği olacak

Yayın tarihi: 30 Kasım 2023 Perşembe 11:43 pm - Güncelleme: 30 Kasım 2023 Perşembe 11:53 pm

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçimlerde işbirliği teklif etti. Görüşmenin ardından konuşan Özel, “Kazan-kazan ilişkisi üzerine çalışılacak” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener bir araya geldi. Özgür Özel toplantı sonrası yaptığı açıklamada işbirliği teklifinde bulunduğunu söylerken, Meral Akşener ise teklifin Pazartesi günü GİK toplantısında değerlendirileceğini açıkladı.

Özel, Akşener’le görüşmesinin ardından Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır ve Haber Müdürü Göksel Göksu’nun sorularını yanıtladı.

Özel, işbirliği teklifi götürdüklerini ancak iller üzerinden değerlendirme yapmadıklarını belirterek, “ ‘Bir büyük ittifak yerine belli illerde işbirliği yapalım’ dedim. Bir tek ilin adı bile geçmedi. Böyle bir müzakereyi genel başkanlar yürütemez, bunu doğru bulmam. Teknik boyutta incelenmesi lazım” diye konuştu.

‘KAZAN KAZAN İLİŞKİSİ ÜZERİNE ÇALIŞACAK’

İYİ Parti Genel İdare Kurulu, işbirliğini kabul etmezse “kararlarına saygı duyacaklarını” belirten Özel, işbirliği yapılırsa detayları partilerin kurmaylarının çalışacağını söyledi:

“Bizim ‘Asla işbirliği yapmayız’ dediğimiz bir yer yok. Yeter ki adil olsun. İstanbul’u işbirliksiz kazanabilir miyiz? Kazanabiliriz. Ama işbirliği ile daha iyi kazanabiliriz. İşbirliği yaparsak çok sınırda kazandığımız yerlerde belediye meclis üyesi çoğunluğunu kazanabiliriz. İşbirliğinin kimseye bir zararı yok. Eğer İYİ Parti Genel İdare Kurulu işbirliği görüşmeleri yapalım derse iki partinin kurmayları oturacak, kazan kazan ilişkisi üzerine çalışacak, olabilecek yerlerde işbirliği yapacak. Politikalarında ısrar ederlerse de saygı duyacağız.”

Özel-Akşener görüşmesi bitti! İYİ Parti ’81 ilde ayrı aday’ kararını yeniden görüşecek

‘ADİL BİR İŞBİRLİĞİ TEKLİF EDİYORUZ’

Konuşmalarında sık sık “İttifak kelimesi yoruldu” diyen Özel, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde kurulan ittifakta ölçme değerlendirmeye dayalı bir çalışma yapılmamış olmasını bir kez daha eleştirdi. “Adil bir işbirliği teklif ediyoruz” diyen Özel, sürecin bu kez farklı işleyeceğini anlattı:

“Önceki ittifak süreçlerine yönelik en önemli eleştirim iç hukuku olmamasıydı. Ölçme değerlendirmeye dayanmıyordu, müzakereye dayanıyordu. Ölçme değerlendirmenin olmadığı bir ittifakın bir yerden arızaya dönüşeceğini bir yıl boyunca anlattım, dilimde tüy bitti. Ölçme değerlendirme önemli. Herkesin gücü oranında bir şey alacağı ya da bir şey talep edeceği bir işbirliği önemli.”

CHP’nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 38. Olağan Kurultay öncesinde İstanbul, Ankara ve Aydın’ın büyükşehir belediye başkanlarının yeniden aday olacağını duyurdu. Özel ise açıklanan adaylara itiraz etmedi, yeniden aday göstereceklerini söyledi.

Aytun Çıray: Akşener’in kolay kolay vazgeçeceğini düşünmüyorum

‘ÖNCE YÖNTEM SONRA ADAY BELLİ OLACAK’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yeniden aday olup olmayacağı belli değil. İYİ Parti ise İzmir adayını Ümit Özlale olarak açıkladı. CHP’nin üçüncü büyükşehirde aday açıklamaması, İzmir’in İYİ Parti’ye bırakılacağı yorumlarına neden oldu. Özel, “CHP’nin İzmir’de aday göstermeme ihtimali var mı” sorusuna, yetkinin Parti Meclisi’nde olduğu yanıtını verdi:

“İzmir’de yöntem belli değil aday nasıl belli olsun? Yoksa İzmir’i vermek için ya da belediye başkanını beğenmediğimden değil. Adana, Eskişehir belediye başkanları için kafamda bir tasarruf olduğundan değil. Yetki Parti Meclisi’nde ve yöntem belli değil. Ben nasıl aday çıkarayım? Önce yöntem belli olacak, sonra aday belli olacak. Eğer ittifak süreci olmazsa ben 31 Aralık’a tüm adayları ilan etmiş olarak gitmek istiyorum ki yeni yılda artık hep beraber yürüyelim. Belki işbirliği süreci bunu geciktirebilir.”

CHP’NİN ADAY BELİRLEME YÖNTEMİ NE OLACAK?

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) 3 Aralık Pazar günü toplanacak. 4 Aralık Pazartesi günü ise Parti Meclisi (PM) toplanarak aday belirleme yöntemine karar verecek. CHP mevcut belediye başkanları için memnuniyet anketlerine ise hafta başında başladı. Yerel seçimlerde adayları nasıl belirleyeceklerini Özel şöyle anlattı:

“İşbirliği yaptığımız yerler olursa, aday göstermeyeceğimiz yerler olursa orada hiçbir yöntem belirlemememiz lazım. İlk önce mevcutlar için anket yapacağız. Memnuniyet varsa devam. Sonra aday adayları için anket yapacağız. Kimlerle kazandığımıza bakacağız. Bir kişi ile kazanıyorsak hiçbir şey yapmadan onu adaylaştıracağız. Örgüte de söyleyeceğiz.”

‘KADINLAR CHP’NİN KESİN KAZACAĞI YERLERDE ADAY OLMALI’

“Birden fazla kazanan varsa, bunlardan biri kadınsa kadın aday göstereceğiz. Kadın belediye başkanımız çok az. Kazanacaklar içinde aday varsa kadını aday yapmayı düşünüyoruz. Kazanacaklar içinde kadın yoksa, iki üç erkek varsa sandık koyacağız, örgüt karar verecek. Bu bizdeki belediyeler ve kazanmaya yakın olduğumuz belediyeler için geçerli. Bunun dışında bütün seçim çevrelerinde sandığı koyacağız.”

CHP örgütlerine kadın adayları motive etmeleri yönünde talimat verdiğini kaydeden Özel, kadınların aday adaylığına başvurması çağrısı yaparak, “Kendinde bir belediyeyi yönetme hissi gören tüm kadınlar CHP’nin kesin kazanacağı yerlerde aday olmalı” dedi.

Kemal Özkiraz: İYİ Parti anket başı 200 bin lira teklif etti

Kaynak: TELE1