Akşener Anayasa için Erdoğan’la birlikte mi hareket edecek? Ahat Andican o toplantıyı anlattı

Yayın tarihi: 13 Nisan 2024 Cumartesi 11:37 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2024 Cumartesi 11:37 pm

Haber: Ceren Ural

Eski Devlet Bakanı Ahat Andican İYİ Parti içinde gerçekleştirilen toplantılarda nelerin konuşulduğunu TELE1’de anlattı.

31 Mart yerel seçimlerinde büyük oy kaybı yaşayan İYİ Parti seçimli olağan üstü kurultay kararı almış ve Genel Başkan Meral Akşener yeniden aday olmayacağını açıklamıştı. Akşener’in kararının arından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Lideri Mustafa Destici Akşener’e partisinin başında kalması gerektiği çağrısı yapmıştı. Öte yandan bir süredir de kulislerde konuşulan Anayasa değişikliği ifadelerinin yeniden gündeme gelmesi Cumhur İttifakı tarafından Akşener’e yapılan bu çağrının nedeni mi sorusu akıllara geldi.

TELE1’de Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sunduğu Gündem Özel programına konuk olan Eski Devlet Bakanı Ahat Andican İYİ Parti içinde yapılan toplantılarda nelerin konuşulduğunu açıkladı.

Akşener’in önemli bir AKP’li isme “Cumhurbaşkanlığı sistemi kalıcı hale gelmiştir” dedi iddiası

AKŞENER BAŞKANLIK SİSTEMİNİN ARTIK DEĞİŞMESİNİN MÜMKÜN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR

“Akşener’in Anayasa değişikliği konusunda Cumhur İttifakı ile birlikte hareket etmesi mümkün mü? ” sorusuna cevap veren Ahat Andican şu ifadeleri kullandı:

Şimdi bu noktada İYİ Parti içinde daha önce gerçekleştirilen bazı toplantılar da Anayasa değişikliği özellikle de Cumhurbaşkanlığı sisteminin artık kalıcı olduğu ve İYİ Parti olarak da parlamenter sistem arayışının geçerli olmadığı noktasında bir karar birliğine varılmış durumdaydı. Akşener hanımefendi bu konuda ‘Artık bu ülkede başkanlık sisteminin değişmesi mümkün değil ama bu başkanlık sisteminin iyileşmesi noktasında çalışma yapalım ve bunla ilgili Anaysa değişikliğinde tavrımızın ne olacağı şeklinde bir çalışma yapıldığını biliyoruz. Seçim öncesinde.

CUMHUR İTTİFAKI AKŞENER’İN BAŞKANLIK SİSTEMİNE BAKIŞINI BİLİYOR

Siyasette tabi bu tip şeyler hızla yayılıyor. Sonuçta bütün Cumhur İttifakı liderlerinin, bu bayram tebliği sırasında bu konunun gündeme geldiği söyleniyor. Diğer BBP Lideri Mustafa Destici’nin de açık açık ifade ettiği şeklinde burada iki nokta var. Birincisinde parlamento aritmetiği ve parlamentodan anayasa değişikliği ve yeni anayasa yapma gibi konularda ve ya referanduma gitme gibi konularda İYİ Parti’nin 37 milletvekili bu açıdan çok önemli. Cumhur İttifakı’nın geleceğe yönelik olarak Anayasa’da yapacağı değişikler ve mümkün olursa erken seçim kararı ki bu çok önemli Cumhurbaşkanı’nın yeniden aday olabilmesinin önünü açan, bir süreç. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı’na yeniden seçime girme şansı, erken seçim Anayasa’da istenilen bazı değişikliklerinin yapılabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Akşener olmadan olmaz mı? Olmadan Cumhur İttifakı liderlerinin bakış açısıyla olmaz gibi görünüyor çünkü yeni gelecek arkadaşın bu konuya nasıl bakacağı… Konuşmamın başında söylediğim gibi Meral Akşener’in bu konuya nasıl baktığı ortaya çıkmış vaziyette, Anayasa değişikliği ve Başkanlık sisteminin bir şekilde kabulü noktasında değerlendirmeye sahip bir lider. Böyle bir noktada yeni gelecek olan kim olursa olsun farklı bir tutum sergileyebilir sonuçta bu liderlerin işi zorlaşabilir. Bu bakımdan Akşener hanımın devam etmesinde yarar var düşüncesinde.

İYİ PARTİLİ VEKİLLERİN YARISI İSTİFA EDEBİLİR

Sözlerine devam eden Andican, İYİ Parti’de şu anda aday olan üç isminde siyasal milliyetçi olduğunu ve İYİ Parti’nin Meclis’teki vekillerini yarısının bu gelenekten gelmediğini, Akşener’in partiden ayrılması durumunda da bu isimlerin İYİ Parti’den istifa edebileceğini söyledi. Bu durumda da AKP’nin Anayasa değişikliğini referanduma götürmesinin zorlaşacağını kaydetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ