AKP’ye eleştirilerin yer aldığı makale ‘bilim dışı’ sayıldı

Yayın tarihi: 27 Aralık 2018 Perşembe 6:39 am - Güncelleme: 27 Aralık 2018 Perşembe 6:39 am

Ankara Üniversitesi, uluslararası bilimsel yayınlara vereceğini açıkladığı teşvike başvuran Yard. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’ın Yaman Akdeniz’le birlikte kaleme aldığı makaleyi bilimsel saymadı. Üniversitenin yayının bilimsel olmadığı kanaatine ulaşmasının nedeni çalışmada, “Türkiye’de Muhalif Düşüncenin Susturulması ve İfade Özgürlüğü”, “Muhalif Görüşlerin Yayın Yasaklarıyla Susturulması” ifadelerinin yer alması. Ankara Üniversitesi bünyesinde oluşturulan komisyon söz konusu ifadelerin Türkiye Cumhuriyeti aleyhine yorumlanabileceği endişesiyle ve kişisel siyasi görüşlerden oluştuğunu söyleyerek teşvik başvurusunu reddetti.

Kerem Altıparmak, bilgi edinme yoluyla temin ettiği belgeyle ilgili gelişmeleri anlattı. Mülkiye Haber’den Nurettin Öztatar’a konuşan Altıparmak,  21 Aralık 2016’da yaptığı başvuruya 6 ay süre ile cevap verilmediğini belirtti ve gelişmeleri şöyle anlattı:

“Diğer başvurularımı da cevapsız bıraktıkları için Rektörlüğü YÖK’e şikayet ettim. Tesadüf ya bu şikayet sonrasında UBED Komisyonu toplanıp bir karar almış. Şimdi işin ilginç yanı şu. UBED (Uluslararası Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Komisyonu) İlkelerine göre şu yayına teşvik veriliyor: “Bir önceki takvim yılında veya içinde bulunulan yılda uluslararası alanda tanınmış yayınevlerince yabancı dilde yayımlanmış; Ankara Üniversitesi adresini de içeren özgün “kitap yazarlığı”, özgün kitaplarda “bölüm yazarlığı” veya “kitap editörlüğü” (çeviri ve bildiri kitapları hariç)”

Kararı alan “yetkin” bilim insanlarının adlarını öğrenemediğini çünkü üniversitenin isimleri karalayarak belgeyi  gönderdiğini kaydeden Altıparmak, “Ayrıldığım üniversitenin resmi budur, “Türkiye’de Muhalif Düşüncenin Susturulması ve İfade Özgürlüğü”, “Muhalif Görüşlerin Yayın Yasaklarıyla Susturulması” gibi ifadeler bilim dışı, kişisel görüş sayılıyor. Bu kuraklığı da öyle hakimler, savcılar siyasetçiler değil bizzat akademisyenler yaratıyor” dedi.

 

Makale, Bilgi Üniversitesi tarafından “Tehlike Altında Gazetecilik” başlıklı kitapta yayımlanmıştı.