AKP’nin düşük bütçeli konut projesi devleti borç batağına sürükleyecek

Yayın tarihi: 25 Ocak 2023 Çarşamba 10:05 am - Güncelleme: 25 Ocak 2023 Çarşamba 10:05 am

AKP’nin müjde olarak duyurduğu konut projesi, maliyetin düşük açıklanmış olmasına rağmen Hazine’nin olağanüstü bir şekilde borçlanmasına neden olacağı endişesi yarattı.

Yeni konut projesi için bu yıl 100 bin konut için en fazla 5.5 milyar destek verilecek. Ancak Sözcü’nün haberine göre; bu destek gerekçesiyle devlet 442 milyar liraya kadar borcun altına girmiş oldu.

Orta ve üst gelir grubuna yönelik konut projesinin çok düşük maliyetle açıklanmasına rağmen AKP’nin seçim vaatlerini karşılayabilmek için devleti büyük bir borcun altına sokacağı endişesine yol açtı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre; yasa çıktıktan sonra 50 bin konut satılması durumunda bu yıl yurttaşa iki milyar 750 milyon lira faiz desteği sağlanacak.

Öte yandan, konut sayısının yüz bine çıkması halinde devletin üstlenmesi gereken destek miktarı 5.5 milyar lira olacak.

Önümüzdeki yıllarda ise desteğin arttığı düşünüldüğünde devletin 50 bin konut için yapacağı katkı payı 18 milyar 220 milyon TL düzeyinde gerçekleşecek.

Yüz bin konutun satışı bu yıl yapılsa dahi Hazine’nin ihtiyaç duyacağı acil kaynak 5.5 milyar lira olacak. Normalde bu kaynak, ilave borçlanmaya gerek olmaksızın bütçenin yedek ödeneklerinden Hazine’ye aktarılabiliyor. Ancak, konut desteği gerekçe gösterilerek sadece 5.5 milyar liralık kaynak ihtiyacı için iktidara 442 milyar liraya kadar ilave borçlanma yetkisi verilmesi, tüm seçim harcamaları ve yeni vaatlerin bu borçlanmalarla karşılanmak istendiği yorumlarına neden oldu.

Konut fiyatları arttı, satışlar çakıldı