AKP’nin deprem bölgesinde “temel attık” dediği yapılar da yandaşa verildi

Yayın tarihi: 15 Nisan 2023 Cumartesi 11:13 am - Güncelleme: 15 Nisan 2023 Cumartesi 3:53 pm

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgelerinde başlatılan konut çalışmaları sürerken, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temel atma törenlerini seçim hamlesine dönüştürürdü. Söz konusu konut ihalelerin deprem öncesinde olduğu gibi yine yandaş şirketlere peşkeş çekildiği ortaya çıktı.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Adıyaman ve Gaziantep için üç ihaleye çıkıldı.

Cumhuriyet’in haberine göre; yeni yapılar da yine yandaş şirketlere verilmeye başlandı. Adıyaman’daki ihaleyi 1 milyar 812 milyon TL’ye AHES İnşaat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi kazandı. İstanbul merkezli şirketi, Mücahid Hamza Ekşi yönetiyor. Ekşi, AKP’li İstanbul Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik’in damadı. Daha önce de deprem bölgesinde konut ihalesi alan Ekşi, 2012’den bu yana 27 kamu ihalesi kazandı.

Gaziantep’teki AKP’li Şahinbey Belediyesi’nde çarşı binası yapımı ihalesini de Burakcan İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi aldı. Burakcan İnşaat’ın yönetiminde Erdal Peker yer alıyor. Şirket, 2015’te AKP’den Bitlis milletvekili aday adayı olan Zeki Peker’in de aile şirketi olarak biliniyor. Burakcan İnşaat 2011’den bu yana 37 kamu ihalesi alarak 2 milyar 533 milyon TL kazandı.

Bir diğer ihale de TOKİ tarafından düzenlendi. İhaleyi 2 milyar 18 milyon TL’ye MAY İnşaat Taahhüt Müşavirlik ve Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Doğcan İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi aldı. MAY İnşaat, AKP’li Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka’nın aile şirketi. Yarka, başkan seçildikten sonra şirketteki payını Ahmet Yarka ve Doğukan Yarka’ya devretmişti. İhalenin diğer ortağı olan Doğcan İnşaat’ın yönetiminde ise Hikmet Yarka bulunuyor.

140 milyon dolara yapılan Yassıada ev fiyatına yandaşa verildi

CHP’li Başarır: Saray’daki spor tesisi ihalesi yandaşa verildi