AKP’nin bayram hediyesi vergi! Paketin detayları belli oldu

Yayın tarihi: 15 Haziran 2024 Cumartesi 9:51 am - Güncelleme: 15 Haziran 2024 Cumartesi 9:51 am

Bayram tatili sonrasında 226 milyar TL’lik gelir beklenen vergi paketi TBMM’ye sunulacak. Taslakta, hem şirketlerin hem de bireylerin ödeyeceği vergileri artıracak birçok düzenleme yer alıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bayram tatili sonrasında TBMM’ye getirmeyi planladığı yeni vergi paketiyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Toplamda 226 milyar TL’lik bir gelir getirmesi beklenen pakette vatandaşa gelecek yük 62 milyar TL’yi aşıyor.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre, elde edilmesi gereken toplam gelir ise gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 0.7’sine denk geliyor. Bu paketin ekonomiye pansuman bile olamayacağını belirten ekonomistler gelir ve servet eşitsizliğini giderecek politikalara ve servet vergisine dikkat çekiyor.

Bunun adı harç değil haraç! Yurt dışı çıkış harcı 10 kat artırılıyor

VATANDAŞA DA YÜK OLACAK

Paketin içinde çokuluslu şirketlere ek vergi, gayrimenkul yatırım fonlarına asgari kurumlar vergisi, yap-işlet-devret ve kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerinin kazançlarından alınan vergi tutarlarında 5 puanlık artış gibi değişiklikler yer alıyor. Vatandaşı doğrudan ilgilendiren kararlarda ise yurtdışı çıkış harcının 150 TL’den 1500 TL’ye çıkarılması, engelli araç istisnalarına düzenleme, motokuryelere vergi gibi eleştirilere neden olan uygulamaların yer alacağı iddia ediliyor.

BORSA VERGİSİ PÜSKÜRTÜLDÜ

Bu vergi paketinin ülkedeki gelir ve servet adaletsizliğini giderecek, iddia edildiği gibi vergiyi tabana yayacak bir nitelik taşımadığını söyleyen Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “Zaten 226 milyar lira 2024’ün beklenen GSYH’sinin ancak yüzde 0.4’üne denk geliyor” dedi.

Köprü, havaalanı gibi geçiş ve kullanım garantili KÖİ’lere sembolik bir ek vergi getirildiğini ve buradan 500 milyon TL gibi komik bir gelir beklendiğini aktaran Kozanoğlu şunları söyledi:

“En son vergi gelirlerinin yüzde 63’ü KDV ve ÖTV yoluyla dolaylı vergilerden sağlanıyor, büyük ölçüde geniş halk kesimleri tarafından ödeniyordu. Servetten ve sermaye kazançlarından alınan vergileri artırarak vergide adaleti sağlamaya yönelik bir adım görülmüyor. Borsadaki sembolik binde 1-2’lik işlem vergisi bile portföyün yüzde 82’sini elinde tutan 20 bin kişilik kitlenin lobi faaliyetleriyle püskürtüldü.”

”VERGİLENDİRME ZENGİNLERDEN ALINMALI”

Prof. Dr. Korkut Boratav da servet vergisine vurgu yaptı.

Boratav, “Uluslararası sermayenin bekçisi İMF bile bu verginin gerekliğine vurgu yapmıştı. Türkiye özellikle son 3 yıldır çok ağır bir bölüşüm şoku yaşadı. Bu şok çekilmez bir hal aldı. Onun için halkta kriz algısı yaygınlaştı. Ama ekonomide kriz yok. Ekonomi büyüyor, halkımız çok ağır bir krizden geçiyor. Bu sebeple vergilendirme büyüyen ekonominin büyüyen zenginlerinden alınmalı” diye konuştu.

Borsa vergisi geri çekildi Mehmet Şimşek’ten yeni vergi açıklaması

Kaynak: HABER MERKEZİ