Haliç'in renginin bir anda kırmızı-kahverengi tonunda renk değiştirmesi sonrası bazı AKP'li isimler ve 'yeşil toplu' hesaplar bunun nedeninin kirlilik olduğunu savunmuştu. Vatandaşlar arama motorlarında " haliç rengi değişti " sorusunu sorarak işin aslını öğrenmeye çalıştı. Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Cemal Saydam ise renk değişikliğinin asıl sebebini açıklayarak 'Sağlıklı olduğunun göstergesi' dedi. İşte ' Haliç 'in rengi neden değişti? ' sorusunun cevabı...
Hürriyet'ten Özgür Altuncu'nun haberine göre; İSKİ Genel Müdürü olarak, daha sonra Çevre ve Orman Bakanı olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu da vardı. Eroğlu son günlerde Haliç’in rengi yer yer kızıl ve kahverengiye dönünce sosyal medya hesabından bu fotoğrafları, “İçler acısı öncesi/sonrası fotoğraflar... Pırıl pırıl teslim ettiğimiz Altın Boynuz Haliç siyaha bürünmüş” mesajıyla paylaştı.
Eroğlu’na ilk yanıt İBB Deniz Hizmetleri Müdürü Dr. İlker Aslan’dan geldi. Aslan,, “Önceki yıllarda da Haliç’in yüzeyinin cam yeşiline döndüğü oldu. Kızıl rengini aldığı oldu. Haliç’te bu aylarda, plankton patlaması yaşanıyor. İçerisinde algler var, canlı organizmalar var. Aslında bu Haliç’in verimliliğiyle alakalı bir şey. Numuneleri düzenli olarak inceliyoruz ve olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Havaların ısınması ile güneş ışığı ve besin bolluğu, Fitoplanktonların çok hızlı artmasına ve (ALG) patlaması denilen olayı meydana getirir ve patlamalar yüzeyde kızıllık oluşmasına sebebiyet verir. Fitoplanktonların yok olma süreci yaklaşık 2 veya 3 haftalık bir zaman dilimine tekamül etmekte olup, bu zaman dilimi sonrasında Haliç tekrar berrak ve temiz görünümüne kavuşacaktır” dedi.
https://tele1.com.tr/ibbden-halic-yaniti-12-bin-yillik-buzul-golunu-yok-edenlerin-anlamamalari-normal-176156/
AKLA VE BİLİME İNANIRIM
İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Eroğlu’na verdiği yanıtta şunları söyledi: “
Sayın Veysel Eroğlu’na göre 6 ayda ben orayı çamurla doldurmuşum. Benim genel müdürüm onunla çalışmış bir insan. Genel Müdür Yardımcım onunla çalışmış insanlar. Akla, bilime inanırım. İnsanların liyakatine inanırım. Onunla çalışmış bir insanla, siyasi görüşüne bakmaksızın yol arkadaşlığı yapıyorum ve yol yürüyorum. Bu söylediklerinizi eskiden aynı mevkide olduğunuz kişiye sorsanız ve ondan sonra bir demeç verseniz doğru olmaz mıydı?”
RENK DEĞİŞİKLİĞİ SAĞLIK GÖSTERGESİ
Haliç’te 40 yıldır bilimsel çalışmalar yapan Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Cemal Saydam
, renk değişikliğinin Haliç’in sağlıklı olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Saydam, “ Kızıla, kırmızıya çalar, Marmara’da da olur. Yüzey suyunda tamamen mevsimsel alglerin hayat döngüsüyle ilgili bir durum. Tamamen doğal bir olayın sonucu. Algler atmosfere kükürtlü bileşenler saldığı için bazıları kötü bir koku duyabilir. Bu da geçicidir” dedi. Saydam, Haliç’in temizlenmesine kalıcı çözüm için de Unkapanı Köprüsü’nün Galata Köprüsü gibi ayaklı olarak yapılmasını tavsiye etti.
ALG PATLAMASI NE DEMEK
Tatlı ve tuzlu su sistemlerindeki alg (su yosunu) sayısında hızlı artış ve birikme anlamına geliyor. Haliç’teki durumun başka yerlerde yaşanan alg patlamalarına kıyasla kolayca kontrol altına alınabileceğini söyleyen İTÜ Çevre Mühendisliği’nden Prof. Dr. Cumali Kınacı şunları söyledi: “
Bu durum, Haliç’teki azot, fosfor kirlilik yükünün arttığını gösteriyor. Güneş ışığıyla beraber aniden alg patlaması meydana geliyor. Aşırı yoğun olunca gözle görülür hale geliyor. Oksijeni hızlı bir şekilde tükettiği için balıklar bundan olumsuz etkilenir. Azot Fosfor kirliliği belli bir seviyenin altında tutulursa, bu olmaz. Bu rahatlıkla kontrol altına alınabilir.”
AKP'Lİ İSİMLER KİRLİLİK SANDI İMAMOĞLU'NU ELEŞTİRDİ
Sosyal medyada bir çok AKP'li isim ve 'yeşil toplu' hesap durumun İmamoğlu'ndan kaynaklandığını iddia ederek paylaşımda bulunmuştu. Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Cemal Saydam'ın açıklamalarından sonra ne söyleyecekleri ise merak konusu oldu.