AKP’liler açıklama yaptı, KYK’da kafalar karıştı

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2022 Çarşamba 2:55 pm - Güncelleme: 20 Temmuz 2022 Çarşamba 2:57 pm

AKP kurmayları KYK kredisine ilişkin düzenlemenin geçmişi kapsamayacağını belirtti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlemeden 3 milyon 157 bin KYK borçlusunun yararlanacağını açıklamıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredi borçları düzenlemesine ilişkin tartışmalar sürüyor. Kararın yasalaşması durumunda yürürlüğe girecek düzenlemenin bu kez kapsamı soru işaretleri yarattı.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan, KYK’dan kredi alan öğrencilerin borçlarından enflasyon farkı ve faiz alınmayacağını açıklamıştı. “Bu uygulamadan halen kredi geri ödemesi yapan tüm gençlerin yararlanacağını” duyuran Erdoğan “Kredi geri ödemelerinin, enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. 3 milyon 157 bin gencimizin öğrenim kredisi sorununu kökten çözmüş oluyoruz” demişti.

Kılıçdaroğlu çağrı yaptı Erdoğan uyguladı! KYK faizleri alınmayacak

‘GEÇMİŞE YÖNELİK BİR DÜZENLEME OLMAZ’

Ancak AKP kurmayları hükümete yakın Türkiye gazetesi ile Milliyet gazetesine yaptıkları açıklamada “Yapılacak çalışma geçmişe yönelik bir düzenleme olmaz, geleceğe yönelik olur. Tahsilat bu şekilde sağlanır” ifadelerini kullandı.

‘HERHANGİ BİR DÜZENLEMEYLE AYIRMAK ÇOK ZOR’

Söz konusu açıklamaları Gerçek Gündem’den Ökkeş Taşkın’a değerlendiren Hukukçu Baran Kaya, “Düzenlemeyi henüz görmedik, düzenleme ortaya çıkınca daha doğru şeyler söylebiliriz. Bu haberde bakanlık görevlisinin geriye dönük işlemeyecek demesi borcunu ya da en azından faizlerini ödemiş olanları kastediyor da olabilir. Ama gazetenin yorumu mevcut taksitlerini ödeyenleri etkilemeyeceği şeklinde. Açıklamada, borcu tahakkuk eden ama ödemeyenler arasında bir ayrım olup olmadığı belli değil. Kaldı ki bunu bu şekilde herhangi bir düzenlemeyle ayırmak çok zor” dedi.

KYK faizleri silindi ‘Teşekkürler Kılıçdaroğlu’ etiketi TT oldu

‘HUKUKSUZ İŞLEYEN BORÇLAR’

Kaya, “KYK borçlarını vadesinde ödeyemeyem, iş bulamayan yeni mezunlar için faiz dışında bir de gecikme zammı işliyor. Ancak ne Erdoğan’ın ne de bakanlığın açıklamasında buna ilişkin herhangi bir nokta yok. Üstelik uygulamada vergi daireleri borcu usule aykırı tahakkuk ettirdiği için gecikme zamları tamamen hukuksuz işleyen borçlar” ifadelerini kullandı.

‘MEVCUT GECİKME ZAMLARI HUKUKA AYKIRI’

“KYK borçlarının tahsili ‘Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun’a göre yapılır” diyen Kaya şöyle devam etti:

“Bu kanuna göre vadesi bir kanunla belirlenmeyen kamu borçlarını tahakkuk ettirmek için önce vergi dairesi tarafından ihbarname gönderilip ödeme için 30 gün süre verilmesi gerekir. Daha sonra borç tahakkuk eder ve yine ödenmemesi halinde her ay gecikme zammı işletilmesi gerekir. KYK borçları da vadesi kanunla belirlenen borçlardan değildir. Dolayısıyla önce ihbarname gönderilmesi daha sonra borcun tahakkuku ve gecikme zammı işletilmelidir. Ancak uygulamada vergi daireleri borcu tahsil dairesi sıfatıyla bakanlıktan aldığında otomatik olarak tahakkuk etmiş halde alıyor ve doğrudan gecikme zammı işliyor. Bugüne kadar borcu ödemiş, ödeyen ya da ödememiş hiç kimseye ihbarname gönderilerek borcun tahakkuk ettirilmesi usulü uygulanmadı. Dolayısıyla mevcut gecikme zamlarının tamamı hukuka aykırı.”

AKP’den Kılıçdaroğlu’na KYK tepkisi