İbrahim Kaboğlu’ndan Yargıtay’ın skandal kararına: Asıl sorun anayasal düzeni tanımamak

Yayın tarihi: 9 Kasım 2023 Perşembe 12:24 pm - Güncelleme: 9 Kasım 2023 Perşembe 12:52 pm

Yargıtay’ın Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerine suç duyurusunda bulunmasının ardından hukukçulardan tepki yağıyor. Anayasa Hukukçusu İbrahim Kaboğlu Yargıtay’ın suç duyurusu ile ilgili, “Sorun anayasayı tanıyıp tanımamaktır” dedi

Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay için hak ihlali kararı veren AYM üyelerine Yargıtay 3. Ceza Dairesi suç duyurusunda bulundu. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önündeki Adalet Nöbeti’nde konuşan Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, Yargıtay’ın kararına tepki gösterdi. Kaboğlu, Anayasa’nın hükümlerinin bağlayıcılığı olduğunu söyleyerek, “Anayasa’nın yasaklayıcı hükümleri var. Mesela madde 6. “Kaynağını anayasadan almayan hiçbir yetki kullanılamaz” gibi yasaklayıcı hükümleri var. Emredici hükümlerine karşı hiç kimsenin bir şey söyleyememesi söz konusudur. Cumhurbaşkanından başlayarak dağdaki çobanına kadar. Yasaklayıcı hüküm de herkesi bağlar. Ne Cumhurbaşkanı aykırı davranabilir ne TBMM… Bunların yanında bir de yoruma açık hükümleri var” dedi.

CHP Adalet Nöbeti başlatıyor: Halkı bu kalkışmayı da bastırmaya davet ediyoruz

“ANAYASA DIŞIDIR”

Kaboğlu, Yargıtay’ın kararının Anayasa hükümlerini ihlal ettiğini söyleyerek, “Burada tanık olduğumuz husus anayasanın yasaklayıcı hükümlerinin ihlal edilmesi emredici hükümlerinin ihlal edilmesidir. Yani Anayasa Mahkemesi bir karar vermiştir o karar bütün yargı organları tarafından bağlayıcıdır. Bu yerine getirilememiştir. Muhatap organlar ki şu anda Yargıtay 3. Ceza Dairesidir, Anayasanın 6. Maddesinin yasaklayıcı hükmüne aykırı çağrıda bulunmuştur. O da suç duyurusu. Kararı yerine getirmemek ve suç duyurusunda bulunmak Anayasa dışıdır. Anayasa ile konuşulabilir ya da açıklanabilir değildir” ifadelerini kullandı.

Kaboğlu, Yargıtay kararı ile ilgili, “Burada sorun aslında anayasal düzeni tanıyıp tanımamaktır. Emredici hükümleri muhatabı olan organlar tarafından tanınıyor mu? Yasaklayıcı hükümler yine muhatap olan organlar tarafından tanınıyor mu?” diye konuştu.

“İLK KEZ TANIK OLDUK”

Kaboğlu yaşanan olayın ilk kez olduğunu belirterek, “Bu tarihimizde ilk kez tanık olduğumuz bir durumdur ve Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik yargı girişimidir” dedi.