AKP’li belediye başkanından ‘toplu iltica’ yorumu: Çok abartıyorlar

Yayın tarihi: 22 Nisan 2021 Perşembe 2:56 pm - Güncelleme: 22 Nisan 2021 Perşembe 2:56 pm

Gri pasaport vakasının ortaya çıktığı Şanlıurfa’nın AKP’li Hilvan Belediyesi’nde başkan Aslan Ali Bayık, 2019’da Fransa’ya giden 45 kişi için sorulan “Giden herkes döndü mü?” sorusuna “Döndüler, çok abartıyorlar” yanıtını verdi.

Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi ile başlayan ve birçok ilçe belediyesine sıçrayan ‘gezi’ adı altında yurt dışına insan çıkarmaya aracılık yapıldığı iddialarında, Şanlıurfa’nın Hilvan Belediyesi’nin de adı geçti. Hilvan Belediye Meclisi’nin 23 Eylül 2019’da Fransa’ya bir gezi grubu göndermeyi kararlaştırdığı Turc de Grenoble Derneği’nin çağrısıyla 45 kişinin gittiği ancak bazı kişilerin Fransa’dan dönmediği ileri sürüldü.

Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, olayla ilgili daha sonra açıklama yapacaklarını belirtti. Bayık, ANKA’nın “Giden herkes döndü mü?” sorusuna “Döndüler, döndüler, çok abartıyorlar” dedi. Bayık, İçişleri Bakanlığı’nın bu olayla ilgili inceleme başlatıp başlatmadığı sorusunu ise yanıtsız bırakarak, “Orucum” demekle yetindi.

HDP’Lİ ÜYE: LİSTEDE HİLVANLI OLMAYANLAR DA VARDI

Hilvan Belediye Meclisi’nin HDP’li üyesi Yunus Toprak ise o tarihte Fransa’ya düzenlenecek gezi Belediye Meclis gündemine geldiğinde herkesin “Evet” oyu verdiğini, ancak ‘insan kaçakçılığı’ gündeme gelince geçtiğimiz hafta ifadesinin alındığını söyledi.

Toprak’ın anlatımına göre ‘Hilvan Belediyesi’nde de insan kaçakçılığı yapıldığı A.P. adında bir kadın yurt dışına gri pasaport ile çıkmaya çalışırken’ ortaya çıktı. Türkiye’den çıkmaya çalışan A.P.’ye gri pasaportu nasıl aldığı sorulunca ülkeden yasa dışı yollarla gitmeye çalıştığı anlaşıldı. A.P.’nin yakalanması üzerine soruşturma Hilvan Belediyesi’ne de yansıdı.

Toprak, 2019 yılında Belediye Başkanı Bayık’ın da yurt dışına gittiğini belirterek, söz konusu 45 kişi arasında Hilvanlı olmayan ve tanımadığı kişilerin de bulunduğunu söyledi. Toprak, “Baktım listede AKP’li belediye meclis üyeleri gelmiş. Ama diğerlerini tanıyamadım. Bir iki belediye çalışanı, 4-5 belediye meclis üyesi gitmişti. Ancak diğerlerini tanımıyorum. Geri döndüler mi bilmiyorum. Bu gidenlerin hepsi Makendonya’ya gittiler. Encümenler Makendonya’ya gitti” dedi.

Toprak, Şanlıurfa Valiliği’nden yetkililerin kendisini soruştururken yakalanan A.P.’yi sorduğunu ve onun da Hilvanlı olmadığını orada öğrendiğini de aktardı.

Belediyeler eliyle insan kaçakçılığına Almanya’da dava