AKP’den ‘seçim barajı’ açıklaması

Yayın tarihi: 11 Mart 2021 Perşembe 2:36 pm - Güncelleme: 11 Mart 2021 Perşembe 2:37 pm

AKP’nin seçim ve siyasi partiler kanunlarında değişiklik için başlattığı çalışmada sona gelindi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, seçim barajı için yüzde 7 veya yüzde 5 üzerinde durduklarını belirterek, “Seçim barajı ne düzeydeyse, Hazine yardımı şartı o olacak” dedi.

AKP’nin siyasi partiler ve seçim kanunlarında değişiklik için başlattığı çalışmada sona gelindi. Çalışmayla, yüzde 10 olan seçim barajı düşürüleceği belirtildi. CNN Türk yayınına konuk olan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, baraj için yüzde 7 veya yüzde 5 üzerinde durduklarını söyledi, ittifaklar içinse ayrı bir baraj düzenlemesi düşünmediklerini söyledi.

ÇALIŞMAYA GÖRE MECLİS’TE GRUP KURMA, SEÇİME GİRME YETERLİLİĞİ SAYILMAYACAK

Çalışmaya göre, Meclis’te grup kurmak seçime katılma yeterliliği sayılmayacak. Bu madde düzenlemeden çıkarılacak. Yazıcı, “Esas olan siyasi partilerin örgütlenmesidir. Yasa çerçevesinde örgütlenenler seçime katılabilecek” dedi.

Düzenleme ile Hazine yardımı alma şartı da değişecek. Mevcutta son seçime giren ve yüzde 3 oy alan partiler Hazine yardımı alabiliyor. Bu şart, yeni belirlenecek seçim barajını aşanlar şeklinde değişecek.

SEÇİM SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Yazıcı, çalışmada daraltılmış seçim sistemi üzerinde durduklarını da söyledi. Mevcutta en fazla 3 olan bir ildeki seçim bölgesinin de seçmen sayısına göre 5 veya 7’ye çıkabileceğini de açıkladı.

Yazıcı, çalışmaya ilişkin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir sunum yaptıklarını belirtti. Çalışmanın AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda ele alındıktan sonra Cumhur İttifakı ortağı MHP’ye götürülecek. Yazıcı, çalışmayı diğer partilere de sunacaklarını söyledi.

Bahçeli ‘önermişti’: Seçim sistemi değişiyor mu?