Akit’in UKOME yapısından haberi yok! Gerçeği gizledi taksicilere arka çıktı

Yayın tarihi: 9 Ocak 2024 Salı 12:46 pm - Güncelleme: 9 Ocak 2024 Salı 12:48 pm

İstanbul’da ulaşıma zam yapan UKOME‘nin yapısının değiştiğinden haberi olmayan Akit gazetesi zamdan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu sorumlu tuttu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Ocak ayı toplantısında taksi ve servis ücretlerine yüzde 28,09, İBB’ye bağlı toplu taşıma araçlarına yüzde 18 zam teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.

İstanbul’da toplu ulaşıma zam! İşte yeni fiyat tarifesi

Yandaş Akit gazetesi ise konu hakkında yaptığı haberde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hedef aldı. Akit yapılan zamların Ekrem İmamoğlu’nun kararı gibi gösterdiği haberde gerçeği gizledi.

UKOME’NİN YAPISI DEĞİŞTİ

Akit’in Ekrem İmamoğlu’nun 2019’da İBB seçimini ikini kez 800 bin farkla kazanması sonrasında AKP iktidarının UKOME’nin yapısının değiştiğinden haberi olmadığı anlaşıldı. Şubat 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme ile büyükşehirlerin ulaşım faaliyetlerini düzenlemekle görevli olan UKOME’nin yapısı değiştirilmişti.

UKOME’DE ÇOĞUNLUK İKTİDARIN

2020 yılı sonrası yayınlanan yeni yönetmelikte, Milli Eğitim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da UKOME üyesi yapıldı. Bu değişiklikle kurumda üye sayısı hükümet lehine değişti.  UKOME’nin önceki yapısında 11’i İBB, 10’nu hükümet tarafından belirlenen 21 üye bulunuyordu. Yapılan değişiklikle 3 bakanlık daha UKOME bünyesine dahil edilerek üye sayısı hükümet lehine olacak şekilde 27’ye çıkarıldı.

YENİ YIL İLE BİRLİKTE ZAM ÜSTÜNE ZAM YAPILDI

TÜİK’in aralık ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerinin açıklanmasıyla birlikte, akaryakıt ürünlerinin maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında son 6 aylık üretici enflasyonu kadar artış olmuştu. Buna göre, maktu ÖTV tutarları; benzinde 7,52 TL’den 9,44 TL’ye, motorinde 7,05 TL’den 8,86 TL’ye yükseltilmişti. Maktu ÖTV tutarlarının artırılması sonrasında ise benzine 2,31 TL, motorine 2,17 TL’lik zam gelmişti.

Kaynak: TELE1