Akıllı saatlerin Parkinson hastalığının temel semptomlarını 7 sene önceden tespit edebildiği yapılan bir araştırma sonrası ortaya çıktı

Galler’deki Cardiff Üniversitesi’ne ait Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü’nde yapılan çalışmaya göre, 103.712 kişiye takılan akıllı saatlerden elde edilen verilerle, Parkinson’la ilgili şaşırtıcı sonuçlar tespit edildi. Parkinson hastalığına yakalanmaya hazır kişiler, teşhisten yıllar önce sadece yürüme hızlarında değil, özellikle temizlik, yatak toplama veya bir fincan çay yapmak için kalkma gibi hafif fiziksel aktiviteler söz konusu olduğunda daha yavaştır. Bu, Birleşik Krallık’ta 40-69 yaş arası katılımcıların bileklerine akıllı saat gibi takılan ve sadece bir hafta boyunca duran takip cihazı içeren bir çalışmada keşfedildi.

DAHA YAVAŞ HAREKET EDİYORLAR

Daily Mail’in haberine göre, Parkinson hastalığına yakalanan kişiler, aynı yaş ve cinsiyette olup hastalığa yakalanmayan kişilere kıyasla ortalama sabah 7 ile gece yarısı arasında önemli ölçüde daha yavaş hareket ediyorlardı. Gün boyunca daha yavaş olmalarının yanı sıra, daha sonra Parkinson hastalığına yakalananların, hastalığa yakalanmayanlara göre geceleri daha uzun uyudukları ve daha sık uyandıkları bulundu.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR

Çalışma sonuçları, bir kişinin akıllı saat satın alıp onu kullanarak Parkinson hastalığına yakalanma riskini tahmin edebileceği anlamına gelmiyor çünkü hareket verileri bunun için yeterince doğru değil. Ancak daha büyük risk altında olabilecekleri belirlemek için bir grup insanda kullanılabilir. Araştırmanın başındaki isim Dr. Cynthia Sandor, “Bu tür verileri kullanarak, potansiyel olarak genel popülasyondaki Parkinson hastalığının çok erken evrelerindeki bireyleri belirleyebiliriz.” dedi. Çalışma Nature Medicine dergisinde yayınlandı.
Muhabir: Oğuzhan Poyrazoğlu