Akbelen’de direniş 6. gününde! Protestocuların nöbet alanı ablukaya alındı

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2023 Cumartesi 9:07 am - Güncelleme: 29 Temmuz 2023 Cumartesi 9:22 pm

Muğla’da termik santral alanının genişletilmesi için ağaç kesimi yapılan Akbelen Ormanı’nda direniş sürüyor. Jandarma direnişçilerin nöbet alanını ablukaya alırken, kesim alanına girmek isteyen çevrecilere de müdahale etti. CHP Milletvekili Tanal’la jandarma arasında da ‘fişleme’ tartışması yaşandı.

Muğla Akbelen’de Limak Holding ve IC Holding’in iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’nın kömür sahasını genişletmek için başlayan ağaç kesimine karşı direniş 6. gününde devam ediyor.

BirGün’ün haberine göre sabah saat 6.00 sıralarında ağaç kesimi yeniden başladı. Yurttaşların nöbet tuttuğu alanda bulunan ağaçların tamamı kesildi. Jandarma ve çevik kuvvet polisleri yurttaşları ablukaya aldı, doğa katliamına karşı nöbet tutanların alana girmesi de alanda bulunanların çıkması da engellendi.

Kılıçdaroğlu Akbelen’den ayrıldı, protestoculara gaz başladı

GÖZALTILAR VAR

Bugün Akbelen’de köylülere destek vereceğini duyuran pek çok çevreci sivil toplum kuruluşu üyesi, direniş alanına alınmadı. Jandarma, bölgeye giden yolların girişlerini barikatlarla kapattı. Farklı illerden gelen çevreciler, yolları kapatarak; yasağı protesto etti. Jandarma müdahalesinde çevreciler gözaltına alındı. Jandarma tazyikli suyla müdahale etti.

Bölgede gözaltına alınan 24 kişiden 4 kişi ifade vermek üzere Milas Jandarma Komutanlığı’na sevk edildi. 17 kişi serbest bırakılırken 3 kişinin ise işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

MAHMUT TANAL: 18 KİŞİ AÇ SUSUZ HASTANEDE BEKLETİLİYOR

Bu arada CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal sosyal medya hesabından “Akbelen Ormanı’nda ağaç katliamına karşı direnirken jandarmanın sert müdahalesi sonrası gözaltına alınan 18 vatandaşımız, Milas Devlet Hastanesi’nde muayene adı altında 4 saattir bekletiliyor. Gözaltında tutulan insanların muayene bahanesiyle saatlerdir aç ve susuz bırakılması, işkencedir, eziyettir. Keyfi muamele, eziyet suçuna dönüşmüştür. @saglikbakanligi @ttborgtr @drfahrettinkoca” paylaşımında bulundu.

TANAL İLE JANDARMA ARASINDA ‘FİŞLEME’ TARTIŞMASI

Akbelen’de yol güzergahı üzerinde sık aralıklarla kimlik ve GBT sorgusu yapılması ve jandarmanın bölgedeki doğa savunucuların isimlerinin listesinin yapılmasına tepki gösteren Mahmut Tanal ise güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Söz konusu uygulamayla insanların fişlendiğini söyleyen Tanal, jandarmadan arama kararlarını istedi. Tanal, belgeyi göstermeyen jandarmanın elinde olan isim listesini istedi. Jandarmanın isim listesini vermek istememesinin ardından Tanal ile jandarma arasında kovalamaca yaşandı. ArtıTV’den Umut Taştan o anları kaydetti.

 

 

‘BU HUKUK DIŞI BELGELERİN PEŞİNDEYİM’

Tanal o anlara ilişkin sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Akbelen Ormanı’nda, jandarmadan, hukuka aykırı yöntemle elde edilen, vatandaşın fişlendiği hukuk dışı belgeleri talep ettik. Herhangi bir mahkeme kararı sunmadıkları gibi bu fişleme belgelerini vermeyip kaçtılar. Delilleri yok etmek için koşup alandan uzaklaştılar. Bizler de bu hukuk dışı belgelerin peşine düştük. Ergenekon ve Balyoz sürecinde bu tür yöntemleri çok gördük. Kanunsuz emri verenler kadar, bu emri uygulayanlar da suçludur. Bu hukuk dışı belgelerin peşindeyim…”