Meclis’te Akbelen için genel görüşme talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

Yayın tarihi: 8 Ağustos 2023 Salı 3:12 pm - Güncelleme: 8 Ağustos 2023 Salı 6:28 pm

Meclis, CHP’nin önerisi üzerine Akbelen Ormanı‘ndaki ağaç katliamı için olağanüstü toplandı. Genel görüşme talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

TBMM Genel Kurulu, CHP’nin, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen mevkiinde maden sahasındaki çalışmalarla ilgili genel görüşme yapılmasına ilişkin önergesini görüşmek için olağanüstü toplandı. Toplantı için yeter sayısına ulaşılan Genel Kurul’da, grup konuşmalarının ardından genel görüşme önerisi oylandı. Genel görüşme talebi yapılan elektronik oylamada AKP-MHP oylarıyla reddedildi. Önergenin görüşülmesi için 244 kabul oyu kullanılırken 281 ret oyu kullanıldı. Meclis 1 Ekim’e kadar çalışmalarına ara verdi.

Akbelen’den gelen köylüler de Genel Kurulu izleyici locasından takip etti.

Akbelen için direnen İkizköylüler Ankara’ya ulaştı, Meclis olağanüstü toplanıyor

AKP VE MHP’LİLER SALONA YOKLAMADAN SONRA GİRDİ

Genel Kurul’da toplantı yeter sayısı için yoklama sırasında salonda bulunmayan AKP ve MHP’li milletvekilleri, toplantı yeter sayısına ulaşılması üzerine Genel Kurul salonuna girdi.

AKP ve MHP’lilerin toplantı yeter sayısına ulaşılmasının ardından salona girişlerini cep telefonuyla kaydeden CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, şunları söyledi: “Şu anda yoklama için son saniyeler. Görüldüğü gibi AKP sıraları bomboş. Eğer toplantı yeter sayısı yapılırsa kapının arkasında olan AKP milletvekilleri biraz sonra genel kurula girecekler. Bunu hep beraber göreceğiz. Bakın şu anda bomboş. Bakın, çoğunluğu sağladığımız için AKP milletvekilleri salona giriyorlar. Ne kadar üzücü bir durum. TBMM’de böyle bir tabloyla bu utancı yaşıyoruz. Bu utanç herkese yeter.”

BAHÇELİ: HER TOPLANTIDA BURADAYIZ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oturumu öncesi yaptığı konuşmada “Türkiye’nin gündemi çok yoğun. Muhalefet unsurları her zaman olağanüstü toplantıya çağıracak gündem bulabilirler. Biz 1 Ekim’e kadar her toplantıda buradayız” ifadelerini kullandı.

SAADETLİ KAYA: GELİN 85 MİLYONUN ÇIKARLARINI DÜŞÜNELİM

Celal Adan başkanlığında toplanan genel kurulda önerge üzerinde ilk sözü Saadet Partisi Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Bülent Kaya aldı. Kaya, CHP’nin çağrısı üzerine Akbelen’deki ağaç kıyımı ile ilgili olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda “Son yıllarda iktidar işine geldiği zaman itibar ettiği ama genellikle kendilerine bir yük olarak gördükleri Anayasa’mızın 56. maddesi ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ demektedir. Herkes yani sadece zenginleriniz değil, bir avuç rantçılarınız değil, zenginlerinizle birlikte fakirleriniz, emekçileriniz ve kısaca tüm fertleriyle birlikte 85 milyon milletimiz diyor. Bu sebeple sadece zenginlerinizin sadece rantçılarınız çıkarlarını düşünmeyin. Gelin hep beraber bu 85 milyonun çıkarlarını düşünelim” dedi.

MHP’Lİ AKÇAY: AKBELEN’LE GEZİ KALKIŞMASI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR

MHP adına söz alan Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise “Sadece saha çalışmalarını engellemeye çalışan, önleyici tedbirleri engellemek için kolluk kuvvetlerine saldıran bir grup provokatör gözaltına alınmıştır. Sandıktan umudunu yitiren ve kendi iç kavgalarını örtbas etmek isteyenlerin sokakları karıştırarak, toplumsal konuları kaşıyarak kaos oluşturmaya, Akbelen ile bir Gezi kalkışması çıkarmaya çalıştıklarını da görüyoruz. Bunların asıl amacının ağaç olmadığı açık ve nettir” dedi.

YSP’Lİ ORUÇ: LİNYİT KÖMÜRÜ HAYATİ ÖNEMDE Mİ?

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Adana Milletvekili Tülay Hatımoğlulları Oruç ise “Bizim bu linyit kömürüne çok mu ihtiyacımız var? Hayati bir önemde mi? Değil. Bununla ilgili uzmanların yapmış olduğu çalışma, iki buçuk sene devam edecek bu çalışmada sadece Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde bir buçuğu karşılanıyor. Kaldı ki enerji, zaten başka yerlerden karşılanıyor. Türkiye’nin şu an öyle bir çalışmaya ihtiyacı yok. Ama Limak’ın sermayesini büyütmeye ihtiyacı olduğu için AKP Limak’ın lehine bir karar alıyor” ifadesini kullandı.

ENGİNYURT KONUŞTU ORTAM GERİLDİ

Genel Kurul’da DP’li Cemal Enginyurt’un konuşması sırasında gerginlik yaşandı. Enginyurt AKP adına konuşan Fatih Dönmez’i Limak’ın avukatlığını yapmakla suçladı. Enginyurt ” ‘Millet aç’ diyoruz; Diyanet İşleri Başkanı’nız ‘Günaydın demeyin’ diyor. Ben Türküm. Bunun neyinden rahatsız oldunuz” dedi.

Bu sırada AKP sıralarından sesler yükseldi. Bunun üzerine Enginyurt şunu söyledi: “Bırakın bu işleri. Ağaç mevzusuymuş! Şirketi savunmaktan başka ne yaptın? Seni gören de ağacı çok seviyorsun zanneder. Sen anca ağacın gölgesinde gölgelenirsin! Hadsiz! Bu memleket bu insanlar sizi hak etmiyor.”

GENEL GÖRÜŞME TALEBİNE RET

Konuşmaların ardından genel görüşmenin yapılması için oylama yapıldı. Genel görüşme talebi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile reddedildi. Önergenin görüşülmesi için 244 kabul oyu kullanılırken 281 ret oyu kullanıldı. Meclis 1 Ekim’e kadar çalışmalarına ara verdi.

AKBELEN’DEKİ AĞAÇ KIYIMI

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji, 2020 yılında Akbelen Ormanı’nda 740 dönümlük bölgesini, termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına katmak için gerekli izinleri aldı. Ancak İkizköylülerin direnişiyle karşılaştı.

3 Aralık 2022’de maden sahası genişletilmesi için verilen ‘yürütmeyi durdurma’ kararının ardından şirket yeniden kıyım için harekete geçti. Bölge halkı ve yaşam savunucuları ağaç kıyımının başladığı 24 Temmuz’dan bu yana Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’nın kömür sahasını genişletmek için başlayan ağaç kesimine karşı direnişini sürdürüyor.