Akademisyenlere ücretsiz izin zorlaması

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2022 Perşembe 3:00 pm - Güncelleme: 25 Ağustos 2022 Perşembe 3:00 pm

İstanbul Esenyurt Üniversitesi yönetiminin akademisyenlere sözleşme yenileme dönemi öncesi ücretsiz izin dilekçesi imzalatmak istediği iddia edildi.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nde görev yapan araştırma görevlileri ve öğretim üyelerinin sözleşme yenileme dönemleri başladı. Üniversite yönetiminin, sözleşme yenilemeden önce ücretsiz izin dilekçesi imzalatmak istediği ileri sürüldü. Birgün’den Beykay Sağol’un haberine göre birkaç araştırma görevlisi dışında hiç kimsenin ücretsiz izin dilekçesini imzalamadığı belirtildi.
Üniversitede görev yapan bir öğretim üyesi yaşanan süreci şu şekilde anlattı: “Böyle bir süreç daha önce Okan Üniversitesi’nde yaşanmıştı. O dönemde araştırma görevlilerine haftanın bir veya iki günü için ücretsiz izin dilekçesi imzalatıyorlardı ve bu sayede üniversite vermek istediği kadar maaş veriyor. Okan Üniversitesi’nde o dönem araştırma görevlileri yarı zamanlı çalışmaya mecbur bırakılmışlardı ve şimdi bu sürecin birebir aynısı bizim üniversitemizde yaşanıyor. Biz şimdi sözleşme yenileme dönemindeyiz. Daha önceden sözleşmeler topluca veriliyordu ama bu sefer araştırma görevlileri görüşmeye tek tek çağırıldı. 5 kişiden oluşan üniversite yönetim kadrosu, sözleşme yenileme görüşmeleri için herkesi tek tek davet ediyor ve araştırma görevlilerine sözleşmeden önce ücretsiz izin dilekçesi veriyorlar. Yeni sözleşme için ücretsiz izin dilekçesini şart koşuyorlar.”

HUKUKA AYKIRI

Okan Üniversitesi’nin daha önce de salgını gerekçe göstererek akademik personelini 15 Mayıs-17 Temmuz 2020 tarihinde ücretsiz izne göndermesini mahkeme hukuka aykırı bulmuştu. Mahkeme kararında şu ifadelere yer vermişti: “Vakıf yükseköğretim kurumlarında niteliği belirtilen kamu hizmetlerinin yürütülmesi için istihdam edilen akademik personel ile vakıf yükseköğretim kurumu arasında akdedilen sözleşme idare hizmet sözleşmesi niteliğindedir. Davacının ücretsiz izne çıkarılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadı.”

Aşı olmayan çalışanlara ücretsiz izin