‘AİHM ve AYM kararlarına uyulmaması engellensin’ önerisi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

Yayın tarihi: 9 Kasım 2023 Perşembe 6:45 pm - Güncelleme: 9 Kasım 2023 Perşembe 6:45 pm

Meclis’te AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının engellenmesine ilişkin önerge AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

Yargıtay’ın AYM hükümlü milletvekili Can Atalay’la ilgili tahliye kararını tanımaması, üstüne tahliye yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması tartışılmaya devam ediyor.

HEDEP, ‘AİHM ve AYM kararlarına uyulmama halinin ülkeyi daha fazla kaosa sürüklenmesinin engellenmesi’ Meclis’e önerge verdi.

Yargıtay’dan skandal karar! Can Atalay kararına imza atan AYM üyelerine suç duyurusu

‘YARGIÇLAR HÜKÜMETİ KURMAYA ÇALIŞMANIN İLANI’

ANKA’nın haberine göre önerinin gerekçesine dair konuşan HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren şunları dedi: “Yargıtay, AKP ve MHP iktidarı tarafından Anayasa Mahkemesi’ne kayyum olarak atanmıştır. Bu mesele Can Atalay meselesini aşmıştır. Bu mesele Sayın Demirtaş meselesi, bu mesele Kavala meselesi olmaktan çoktan çıkmıştır. Bu topluma karşı savaş açma halidir. 2015’ten fiili bir OHAL rejimine dönüşen anayasasızlaşan Türkiye’de bugün yaşananlar yeni bir darbeye teşebbüstür. Yargıtay’ın bu tutumu Anayasa Mahkemesi’ni Meclis iradesini ortadan kaldırarak yargıçlar hükümeti kurmaya çalışmanın ilanı niteliğindedir. Bu bir başkaldırıdır.”

Muhalefetin de destek verdiği öneri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Olağanüstü toplantı iptal edildi, CHP Meclis’i terketmeme kararı aldı

NE OLMUŞTU?

25 Ekim’de AYM Gezi Parkı davasından 18 yıl hapse mahkûm edilen avukat Can Atalay Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçildi. Yargı ve yasama adım atmayınca Atalay, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM de Atalay’ın ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği’ hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek mahkeme ayrıca ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar verdi.

AYM kararı, 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne 27 Ekim’de ulaştı, kararı uygulaması beklenen mahkeme topu Yargıtay’a attı. İhlalin Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin kararından kaynaklandığı savunuldu, gereğini aynı dairenin yapması gerektiği belirtildi.

Yargıtay başsavcılığı Atalay’ın ‘yasama dokunulmazlığı’ndan yararlanamayacağını savunmuş, gerekçe olarak Atalay hakkındaki soruşturma ve yargılamanın milletvekili seçilmesinden önce başlamasını gösterdi.

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi tahliye talebinin reddine, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için kararın TBMM’ye gönderilmesine, dahası ‘anayasa hükümlerini ihlal ettiği’ gerekçesiyle tahliye yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında Yargıtay başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.