Ahmet Taner Kışlalı kimdir?

Yayın tarihi: 21 Ekim 2023 Cumartesi 11:35 am - Güncelleme: 21 Ekim 2023 Cumartesi 11:35 am

Eski Kültür Bakanı, Öğretim Üyesi ve Gazeteci Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999’da düzenlenen “faili meçhul” bir bombalı saldırıda hayatını kaybetti.

Ahmet Taner Kışlalı, 10 Temmuz 1939’da Tokat’ta dünyaya geldi. 1951’de annesi Lütfiye Kışlalı’nın öğretmenlik yaptığı Kilis’teki Kemaliye İlkokulu’nu bitiren Ahmet Taner Kışlalı, 1957 yılında ise Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazanan Ahmet Taner Kışlalı, gazetecilik kariyerine de Yenigün gazetesinde spor muhabirliği yaparak başladı. 1962 ve 1963 yılları arasında ise aynı gazetenin yazı işleri müdürlüğü görevini yürüttü.

Doktorasını Paris Üniversitesi’nde yapan Ahmet Taner Kışlalı, tezini “Türkiye’de Modern Siyasi Güçler” konusunda yazdı.

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde siyaset sosyolojisi alanında öğretim üyeliğine başlayan Kışlalı, askerlikten döndükten sonra bölüme kabul edilmedi. Ahmet Taner Kışlalı daha sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne geçti ve 1972 yılında doçent oldu.

BAKANLIĞI GETİREN YAZILAR: YANKI DERGİSİ

Yankı dergisi, Ahmet Taner Kışlalı’nın hayatında önemli yere sahip. 1971’de başlayıp 1977’ye kadar bu dergide yayınladığı yazılar, dönemin Başbakanı ve CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’in dikkatini çekti. CHP’nin yüzde 41.38 oyla birinci parti çıktığı 1977 seçimlerinde CHP İzmir Milletvekili seçildi ve Bülent Ecevit’in başbakanlık döneminde 5 Ocak 1978 ile 12 Kasım 1979 tarihleri arasında Kültür Bakanı olarak görev yaptı. Bakanlığı döneminde Ulusal Kültür Dergisi’ni yayınlattı.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NE GEÇİŞ VE CUMHURİYET GAZETESİ

12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Siyaset Bilimi dersleri vermeye başlayan Kışlalı, 1988’de profesör unvanını aldı.

Ahmet Taner Kışlalı’nın Cumhuriyet gazetesi serüveni ise 1991 yılının sonundaki “Haftaya Bakış” isimli köşe yazılarıyla başladı.

BOMBALI SUİKAST: HEDEF CUMHURİYET

Akit Gazetesi, Ahmet Taner Kışlalı’yı Cumhuriyet gazetesinde çıkan yazısı nedeniyle “Zorba Kemalist gemi azıya aldı, Halkı köpeğe benzetti” başlığıyla hedef gösterdi ve üzerine çarpı işareti konmuş bir fotoğrafını yayınladı.

Kışlalı, 21 Ekim 1999 sabahı Cumhuriyet’e son yazısını gönderdikten kısa bir süre sonra evden çıktı ve arabasının silecek ve kaput arasına sıkıştırılmış paketi açtığı sırada büyük bir patlama meydana geldi ve Kışlalı hayatını kaybetti.

Ahmet Taner Kışlalı’nın suikasta kurban gitmesini Cumhuriyet gazetesi, “Hedef Cumhuriyet” manşetiyle haberleştirdi.

Ahmet Taner Kışlalı’nın naaşı, Ankara’daki Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunmaktadır.