Haber

Ahmet Ercan bir bölgeyi daha işaret etti: Fay bir canavarla birleşiyor

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Doğu Anadolu fay kırığı bir canavarla birleşmiş durumda. Türkiye'nin deprem haritasına baktığımız zaman ciddi hareketlilikler var'' dedi. Öte yandan Prof. Dr. Cenk Yaltırak depremin 7,4 büyüklüğüne kadar ulaşabileceğini belirtti.

Sözcü'nün haberine göre, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye’nin deprem haritasıyla ilgili olarak şöyle konuştu: * Deprem beklenen yerlere baktığımızda Muş, Varto, Bingöl, Erzincan, Erzurum bölgeleri öncelik aldı. * Çünkü Doğu Anadolu fay kırığı en sonunda Kuzey Anadolu fay kırığı ile birleşti. Doğu Anadolu kırığı üzerinde deprem yoğunluğu yüzde 13 iken Kuzey Anadolu kırığında yüzde 53 oldu. https://tele1.com.tr/bingolde-siddetli-deprem-176536/ * Dolayısıyla Doğu Anadolu kırığı bir canavarla birleşmiş durumda. Gerginlik buraya aktı ve bu bölge tetik durumunda. Buralara önem verilmesi gerekir.

NİKSAR, REŞADİYE, AMASYA VE MERZİFON’A DİKKAT

Prof. Ercan, konuşmasını şöyle sürdürdü: * Burada önemli olan yerlerden Niksar, Reşadiye, Amasya ve Merzifon’a dikkat. * Gelecek 10 yıl içinde Sakarya çukuru, Kaynaşlı, Düzce, Adapazarı, Akyazı ve İznik bölgelerinde deprem duyarlılığı yüksek alanlar. * Marmara’nın güneyinde Bandırma, Gönen doğrultusu, Balıkesir ve Sındırgı arası gergin. * Özellikle Aydın-Büyük Menderes çukurunun bulunduğu Denizli'den başlayıp Nazilli, Aydın, Kuşadası, Söke, Simav ve Sisam Adası’nın bulunduğu kesim gergin. * Güney Ege yayı olarak aldığımız Dalma Batma kuşağının Girit, Rodos, Fethiye, Finike, Kaş ve Marmaris kesiminde gerginlik birikimi var. Ege sularında son bir yıldır bu gerginlik Ege’nin doğusuna doğru kayma eğiliminde. * Çameli’nin bulunduğu kesimden Burdur, Isparta büklümü Beyşehir, Afyonarahisar’ı çekince altına sokacak nitelikte. Diğer bir bölüm ise Hatay, İskenderun, Antakya, Ölüdeniz kırığı çok uzun süredir geriliyor. * Çukurova’nın bulunduğu kesimde Osmaniye, Adana ve Ceyhan uzun süredir bir deprem üretmiyor. * Bu gelecek olan yeni deprem yukarıda saydığım yerlerden hepsinde olacak ama hangi sırayla olacağını kestirmek güç. Buralara dikkat etmek şart.

EN GÜVENLİ YERLER

Ülke genelinde en güvenli bölgeler olarak Gürcistan ve Artvin’den başlayıp Bulgaristan sınırına kadar Karadeniz kıyılarının çok güvenli olduğunu da hatırlatan Övgün Ahmet Ercan diğer güvenli yerler olarak da ”Kilis, Şırnak, Diyarbakır'ın güney kesimleri. Yozgat ve Sivas'ın orta kesimleri. Ankara, Konya, Karaman ve Niğde dolayları ile Trakya'nın kuzey kesimi çok güvenli yerler” dedi.

CENK YALTIRAK 7,4 DEDİ

Prof. Dr. Cenk Yaltırak kendisine ait sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yaltırak "Yedisu Fayı riski konuşuluyor. Bir önceki depremden 236 yıl geçmiş. Yılda birikim 24 mm. çarptığınız zaman toplam birikim 5.6 m. Fayın boyu 75 km. Sismojenik derinlik 10 km kadar. fayın alanı 75x100 km. Kanamori (1977) göre hesaplanırsa en büyük Mw 7.4 büyüklüğe ulaşır." ifadelerini kullandı. https://tele1.com.tr/ankarada-bylock-operasyonu-176620/ https://tele1.com.tr/kuslar-da-insanlar-gibi-farkli-lehceler-konusabiliyor-176625/