Afrika’da Rusya’nın müttefiklerine bir yeni ülke daha ekleniyor: Kamerun

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2023 Çarşamba 7:31 pm - Güncelleme: 9 Ağustos 2023 Çarşamba 7:55 pm

Okay Deprem

:

Önceki hafta sona eren “Rusya – Afrika Forumu” dünyanın ve büyük kıtanın değişen jeopolitiğine dair pek çok konu ve tartışmayı bir kez de ısıtır ve güncellerken, “Kara Kıta”nın onlarca ülkeden gelen sayısız temsilcisinden basın ve medya çalışanlarının detaylı olarak görüş alma olanağı olmuş oldu. Ben de forum sırasında St. Petersburg kentinde sıcağı sıcağına bazı Afrika ülkelerininin delagasyonlarının önemli temsilcileri ile bir araya gelmek suretiyle kendileriyle detaylı görüşmeler gerçekleştirdim. Bunlardan birisi de Orta Afrika’nın nispeten ufak ancak kritik ülkelerinden birisi niteligindeki Kamerun’du.

Kamerun’un nispeten kalabalık delagasyonunun nüfuslu temsilcilerinden birisi olan Mişel Avana ile buluşmak suretiyle, ülkesi ile Rusya arasındaki çok boyutlu ilişkileri, Rusya’nın kıtaya dönük çok yönlü ilgisini ve de genel olarak Rusya Federasyonu’nun gerek BRICKS ile birlikte gerekse de onun haricinde Afrika ve dünya jeopolitiğindeki artan ehemmniyeti, misyonu ve amaçlarını konuştuk.

BU YIL FORUMA AFRİKA’NIN HEMEN HER ÜLKESİNDEN YOĞUN KATILIM

Avana konuşmamızın başlangıcında, daha evvel de Rusya’da iştirak etmiş olduğu uluslar arası etkinliklerle karşılaştırmak suretiyle her şeyden önce foruma olan muazzam katılıma vurgu yapıyor, ülkesinden ve genel olarak kıtadan delegasyon ve katılımcıların sayısının kendisini olumlu anlamda şaşırdığını belirtiyor. Bilhassa da savunma fuarına kıyasla bu noktayı vurguluyor. Buradan tabii ki en önemli noktaya geliyoruz, yani ülkesi Kamerun ile Rusya’nın iki gün süren fuar boyunca ne türden görüşmelerde bulundukları ve hangi anlaşma ve mutabakatları imzaladıkları konusuna. Kamerun gibi mütevazi bir ülkenin dahi iş standında çok çeşitli sektörleri temsil eden bir dolu firmanın temsilcisinin bulunduğunu söylüyor. Bu arada hatırlatmakta fayda var ki, kendisinin de teyit ettiği gibi, Afrika ülke delagasyonlarının mühim bir kısmı forum bittikten sonra da, Rusya’da bir süre daha kalmak suretiyle ticaret müzakerelerini sürdürüp partnerleri ile iş anlaşmalarını sonuçlandırdılar.

KAMERUN, DEVLET BAŞKANI VE BİR DİZİ BAKAN SEVİYESİNDEN TEMSİL EDİLDİ

“Rusya – Afrika” formunun ayırt edici yönlerinden bir başkası da, ülke yönetimlerinden ciddi bir katılım olması, yani siyasi temsil düzeyi. Avana da, Kamerun’un maliye, ekonomi, savunma ve bilimsel araştırmalar başta olmak üzere pek çok bakanlık tarafından temsil edildiğini sözlerine ekliyor.

Buradan ise kritik bir soruya geliyorum:

“Peki Rusya’nın Kamerun özelinde ne çeşit projeksiyonları var, kendisine nasıl bir misyon edinmiş durumda sizce ve sizlere de ne gibi öneri ve tekliflerle gelmekte, plan ve projeleri neler?”

Gemicilik, makine imalat, madencilik, gaz, enerji ve de geri kalan tüm yeni teknolojik sahalarda Rusya’dan yatırım çektiklerini ve Rus şirketleri ile işbirliklerinin olduğunu aktarıyor ve genel itibariyle ülkesindeki bütün sektörlerde bir ilerleme kaydedildiği dile getiriyor. Günümüzde Kamerun’un, bir dizi Afrika ülkesi gibi, özellikle savunma ve eğitim sahalarında Rusya Federasyonu ile yakın bir işbirliğinin olduğuna işaret ediyor Kamerunlu iş adamı. Genel olarak ise ülkesi Kamerun’un Rusya’dan iktisadi, sosyal, stratejik, vs. açılardan beklentilerini soruyorum bu sefer de. Rusya’nın Kamerun ile gerçek ve güçlü bir partnerlik ilişkisini tesis edip konsolide etmek açısından tarihsel bir fırsat yakaladığına işaret edip, tam da bundan dolayı Kamerun devlet başkanının foruma bizzat kendisinin gelip, Rusya ile istisnasız bütün sektörlerde işbirliği yapmaya hazır oldukları mesajını verdigini kaydediyor. Öte yandan, Kamerun ulusal meclisi mebuslarından ve aynı zamanda devlet başkanının danışmanlarından olan ve hatta ileride onun koltuğuna oturması beklenen Mvondo Assam da Kamerun heyeti bünyesindeki isimlerden birisi olup, forumu adeta yere göğe sığdıramayarak, ülkesinin Rusya ile olan çok boyutlu karşılıklı ilişkilerinin gelişmesi bağlamında çok olumlu ve yapıcı mesajlar verdi Rus basınına.

KAMERUN SİYASET VE İŞ DÜNYASINA BRICS ÜYELİĞİNE TAM DESTEK VERİYOR

Bilindiği gibi BRICS, üye ülkelerden Güney Afrika Cumhuriyeti’nin arabuluculuğunda ve Rusya ve Çin’in öncülüğünde Afrika kıtasında yeni mensuplarla ciddi ciddi genişleme ve büyüme planları yapıyor. Röportajımın ikinci bölümünde, Kamerun gibi bir ülkenin BRICS’e bakışına ve birliğe olası katılım senaryoları konusundaki fikir ve yaklaşımlarını merak ediyorum kendisinin. Öncelikle Kamerun’un BRICS’e dahil olmayı ciddi olarak düşündüğünün altını çizdikten sonra özellikle ülkesinin siyasi elitleri ve iş dünyasında bu gündemin enine boyuna tartışıldığını ifade ediyor. Hakikaten de forum boyunca da bu mesele taraflar arasında çok kapsamlı olarak ele alındı. Avana da, Kamerun’un BRICS’e hangi koşullarda ve nasıl katılacağının ehemmiyet arzettigine göndermede bulunuyor ve devlet başkanlarının bu hususu etraflıca tartıştıklarını anımsatıyor. Son olarak ise Kamerun business dünyasının BRICS’e iştirak yönünde topyekun olumlu baktığını ilave ediyor.

RUSYA AFRİKA ÜLKELERİNE İFADE VE SEÇME HAKKI SAĞLIYOR

“Sayın Avana, bugün Rusya’nın dünyadaki ekonomik, politik ve jeo-stratejik rolü noktasında neler söyleyebilirsiniz?” şeklindeki soruma Mişel Avana, Rusya’nın dünyanın ondan beklediğini verdiğini belirterek cevabına başlıyor ve bunların başına da “seçme özgürlüğünü” koyuyor. Onlarca yıl boyunca birçok ülkenin açıkçası bu olanaktan mahrum olduğuna dikkat çektikten sonra, Rusya’nın son yıllarda pek çok ülkeye geleceklerinin sadece kendi ellerinde olduğunu anlamalarını sağladığını dile getiriyor. Günümüzde Afrika’da genç neslin ve de siyasetçilerin kayda değer bir oranının, Rusya’nın kendilerine ifade ve tercih hakkını ve imkanını kazandırdığı görüşünde olduğunu ifade ettikten sonra çok çarpıcı bir örnek veriyor:

“Bugün Afrika kıtasının pek çok devlet başkanı, uzun zamandır olmadığı kadar Batılı devlet ve liderleri pek çok konuda rahatlıkla sert bir şekilde eleştirebiliyor…”

KAMERUN HALKI HER GEÇEN GÜN RUSYA’YA DAHA OLUMLU BAKIYOR

Uzun sohbetimizin final kısmında Kamerun temsilcisi, Afrika kıtasının bugün bir bütün olarak Rusya’ya, Batı devletlerine kıyasla “Kazan – kazan” perspektifinden baktığına dikkat çektikten sonra, birçok kişinin zamanımızda, kolonyalizmin Afrika’yı ne denli kötü duruma düşürdüğü gerçeğini göz önüne almadığını, oysaki Rusya ile beraber daima daha iyi perspektiflerin mevcut olduğunu söylüyor. Avana sohbetimize noktayı ise, Kamerun halkının, ülkesinin sıradan insanlarının Rusya’ya ancak son senelerde özellikle de son aylarda giderek daha olumlu baktığını söyleyerek koyuyor…

Bunu da, nispeten yakın zamana değin Kamerunluların ağırlıklı olarak Batı’nın sosyo-kültürel etkisi ve propagandası altında olmalarına, Rusya ve insanı hakkında azami kapsamlı ve sistematik bilgiler edilecekleri kaynaklardan yoksun olmalarına bağlayıp artık ise bu tablonun hızla değişmekte olduğu gerçeğini paylaşarak bitiriyor…