Afganistan’da tahliye kaosu! ABD’den tehdit

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2021 Çarşamba 10:38 am - Güncelleme: 18 Ağustos 2021 Çarşamba 10:38 am

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’dan kaçanların Kabil’deki tahliyeleri sürerken, Taliban’ın bazı kontrol noktalarında sivillere şiddet uyguladığı belirtiliyor. ABD, güvenli geçiş vaadi yerine getirilmezse askeri güç kullanma tehdidinde bulundu.

Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’daki tahliyeler devam ediyor. ABD’li bir yetkili, şu ana dek Kabil Havalimanı’ndan 2 bin 200’den fazla diplomat ve sivilin tahliye edildiğini açıkladı. Ancak Taliban’ın ülkeden çıkmak isteyenlere ‘güvenli geçiş’ garantisi vermesine rağmen, Kabil’deki Havalimanı Yolu’nda militanların kadın ve çocuklar dahil, kaçmaya çalışanlara şiddet uyguladığına dair haberler geliyor.
 The Guardian gazetesi, Taliban’ın kurduğu kontrol noktalarından şiddet haberleri geldiğini yazdı. Buna göre, sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda, bir kadın ve çocuğun bir kontrol noktasında dövüldüğü ve kırbaçlandığı, başlarından yaralandığı görülüyor.
The Guardian’ın Kabil’deki kaynakları, Taliban’ın belge kontrolü yaptığını, bazı insanları havalimanına gitmelerini engelleyerek kontrol noktalarından geri çevirdiğini söyledi.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, havalimanı yolunda şiddet haberlerinden endişe duyduklarını açıkladı. Sullivan, birçok kişinin alana gelebildiğini söylese de, “İnsanların geri çevrildiğine, itildiğine, hatta dövüldüğüne dair haberler aldık. Bu konuları çözmek için meseleyi Taliban’la bir kanal üzerinden gündeme getireceğiz. Ve önümüzdeki günlerde aynı şeylerin yaşanmasından endişeliyiz” dedi. Sullivan, Taliban’ın güvenli geçiş vaadini yerine getirmesini beklediklerini vurguladı.
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki ise Taliban’ın sivillere güvenli geçiş sağlamaması halinde “ABD ordusunun tüm ağırlığı ve tüm gücüyle yanıt vereceği” tehdidinde bulundu. Psaki, “Bunu çok açıkça ilettik. Fakat şu an sözlerine güvenmiyoruz” dedi.
Afganistan’ın tüm kara sınırlarının Taliban’ın kontrolünde olması nedeniyle, ülkeden tek çıkış noktası şu an için ABD askerlerinin güvenliği sağladığı Kabil Havalimanı. Taliban’ın başkentte kontrolü pazar günü ele geçirmesinin ardından havalimanında kaos yaşanmış, misilleme korkusuyla kaçmak isteyen binlerce Afgan sivil piste çıkarak Amerikan uçaklarına binmeye çalışmıştı.
En az iki kişinin havalanan bir uçağa tutunduğu ve düşerek öldüğü doğrulanmıştı. Bir Amerikan kargo uçağında 640 Afgan’ın taşındığı bu kare ise ABD’nin ani çekilme kararı ve Taliban’ın yönetimi ele geçirmesi sonrası yaşanan dehşetin simge fotoğrafı haline geldi.
(DUVAR)