Afganistan’da sokağa çıkan kadınlara Taliban bir kez daha müdahale etti

Yayın tarihi: 29 Eylül 2022 Perşembe 4:45 pm - Güncelleme: 29 Eylül 2022 Perşembe 4:50 pm

Afganistan’daki Taliban yönetiminin kadınlara yönelik zulmü artarak sürüyor. İran’da ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini için sokağa çıkan kadınlara saldıran Taliban, bir başka kadın eylemine daha müdahale etti.

Afganistan’da yönetimi elinde bulunduran Taliban, bir kez daha kadınlara müdahale etti.

TALİBAN ‘IN KADINLARA ZULMÜ

Taliban’ın 15 Ağustos 2021’de başkent Kabil’i de ele geçirmesi sonra kadınların korku dolu günleri başladı. Taliban’ın ilk işi tamamı erkeklerden oluşan bir kabine açıklamak oldu. Kadın Bakanlığı kapatıldı. 19 Eylül 2021’de Kabil’de kadın memurlara evde kalmaları söylendi. Kadınların tek başına seyahat etmesi yasaklandı ardından Taliban resmi olarak tesettür kampanyası başlattı.

Taliban’ın kadınlara zulmü bunlarla da bitmedi; kadın televizyon sunucuları artık yüzlerini örtmek zorunluluğu getirildi. Taliban, kadınların toplumsal alanda yüzlerini örtmesini zorunlu kıldı. Kadın sürücülere kısıtlama getirildi, kız öğrenciler orta öğretimin dışında bırakıldı.

Hakları ellerinden alınan kadınlar sokaklara döküldü ancak Taliban’ın sert müdahalesiyle karşılaştı. Hemen hemen her yasağın ardından sokağa dökülen Afganistanlı kadınlar haklarını ararken de Taliban’ın zulmüne maruz kaldı.

Taliban’a kafa tutan kütüphaneci Afganistan’dan kaçışını anlattı