Adalet Bakanlığı: Ankara Adliyesi’ndeki Kuran kursu talep üzerine açıldı

Yayın tarihi: 13 Haziran 2022 Pazartesi 5:11 pm - Güncelleme: 13 Haziran 2022 Pazartesi 7:12 pm

Adalet Bakanlığı, Ankara Adliyesi’nde açılacak olan Kuran kursu hakkında açıklama yaptı. Bakanlık, kursun talep üzerine açıldığını belirtirken İzmir ve Ankara barolarını hedef aldı. 

Ankara Adliyesi’ndeki personele 27 Haziran’da Kuran kursu açılacağına dair mesaj gönderildi. Mesajda, kadın ve erkeklerin ayrı sınıflarda eğitim alacaklarına yer verilirken katılmak isteyenlerin 15 Haziran 2022’ye kadar kayıt yaptırılması istendi.

Ankara Barosu, açılacak Kuran kursuna dair, “Adliyeler din eğitimine özgülenmiş binalar değildir” açıklama yaparak binanın adli faaliyete dahi yetersiz olduğu belirtti. İzmir Barosu da açılacak kursta sınıfların cinsiyet ayrımına göre düzenlenmesinin laiklik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayarak, “Tarafsız bir yargının kurumsallaştığı ilk anda bağımsız mahkemeler önünde hesap verecekleri gerçeğini bugün kendilerine hatırlatıyoruz” denildi.

SAVCILIK BİLDİRDİ DİYANET AÇTI

Adalet Bakanlığı, açılacak Kuran kursu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Bakanlık, kursun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bildirilerek Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılma kararı alındığını açıkladı. Kursla ilgili olarak herhangi bir zorunluluk olmadığını kaydeden bakanlık, talepler üzerine başka etkinliklerinde yapıldığını ifade etti. Ankara ve İzmir barolarının açıklamalarına değinen bakanlık, “Açıklamalardaki üslup ve muhteva, 28 Şubat’ın ilkel, haksız, hukuksuz, zorba ve dayatmacı zihniyetinin Ankara ve İzmir Barolarında canlılığını hâlâ koruduğunu göstermektedir” dedi. Bakanlığın açıklaması şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.

Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.

Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.

Hukuk devletinde laiklik ilkesi din ve vicdan özgürlüğünün güvencesidir.

Kur’an-ı Kerim öğretimi Anayasa ve yasalarımızın güvencesi altındadır.

Yaz Kur’an Kursları da kanun ve diğer mevzuatta belirtilen usul ve esaslara göre Anayasal bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılmakta ve faaliyetlerini sürdürmektedir.

5 bin civarında personelin bulunduğu Ankara Adliyesinde çalışanlardan gelen taleplerin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bildirilmesi üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı yaz Kur’an Kursu açılması kararı almıştır.

Yaz Kur’an Kurslarına katılım ihtiyaridir; herhangi bir zorunluluk yoktur.

Bunun yanında Ankara Adliyesi’nde personelden gelen talepler üzerine resim, müzik vb. Pek çok sosyal ve kültürel etkinlik de yapılmaktadır.

Anayasa’nın 24’üncü maddesinde “Kimse, dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.” hükmüne rağmen Ankara Barosu ile İzmir Barosu yaptıkları açıklama ile yaz Kur’an Kursuna katılacak kişiler veya çocuklarını gönderecek velileri hem kınamakta ve hem de suçlamaktadır.

Ayrıca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığını suç işlemekle itham etmekte, hesap sormakla tehdit etmektedir.

Açıklamalardaki üslup ve muhteva, 28 Şubat’ın ilkel, haksız, hukuksuz, zorba ve dayatmacı zihniyetinin Ankara ve İzmir Barolarında canlılığını hâlâ koruduğunu göstermektedir.

Bu ilkel ve çağdışı zihniyet, aziz milletimizin vicdanında geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de karşılık bulmayacaktır.

Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Ankara ve İzmir Barolarının ideolojik yorumları ile değil Anayasa ve yasalara göre yönetilmektedir ve yönetilmeye de devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

Adliyede Kur’an kursu açılıyor: ‘Bizden mi değil mi uygulaması’