Adalet Bakanı ‘uzun tutukluluk’ sorusuna kaçamak yanıt verdi

Yayın tarihi: 26 Ekim 2021 Salı 10:02 pm - Güncelleme: 10 Mart 2022 Perşembe 1:31 pm

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Gül, “Türkiye birilerinin şamar oğlanı değildir, parmak sallanan bir ülke değildir” dedi.

Haber Global’de Candaş Tolga Işık’ın sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’ye Osman Kavala hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyma çağrısı yapan 10 ülkenin büyükelçilerinin “istenmeyen kişi” ilan edilmesini talep etmesi ve sonrasında yaşanan tartışmalara ilişkin konuştu. Gül, “Biz isterdik ki, bu konu milli bir mesele, iktidarıyla muhalefetiyle ortak bir duruş sergilensin” diye konuştu. Büyükelçilikler için “Açıklamaları geri çektiler” diyen Bakan Gül, “Yürüyen bir davada kimsenin tavsiyesi, telkini olamaz” ifadelerini kullandı.

Deniz Yücel ve Rahip Brunson davalarına ilişkin kendisine yöneltilen soruya ise Gül, “Hakimler telkine kulağını kapatır. Türk yargısı Anayasa ne diyorsa, hukuk ne diyorsa onun gereğini yerine getirir. Yargısal süreçlerin tamamlanmasını saygıyla beklememiz lazım” şeklinde yanıt verdi.

GEÇ GELEN ADALET AÇIKLAMASI HATIRLATILDI

Abdülhamit Gül daha önce “Geç gelen adalet, adalet değildir” açıklamasında bulunmuştu. Candaş Tolga Işık, Gül’e Kavala’nın dört yıldır tutuklu olduğunu hatırlatarak, “Tam da geç gelen adalet bu değil mi?” diye sordu. Bakan Gül ise şu yanıtı verdi:

“Son tahlilde hakim, savcı yerine geçip ‘Şöyledir, böyledir’ diyemem. Adalet Bakanı olarak yürüyen bir davayla ilgili yorum yapmayı etik bulmuyorum. Toplumun adalet duygusunu tatmine tmesi, evet adalet yerini buldu demesi tek temennimiz.

“Osman Kavala’yı bir kenara bırakacak olursak, herhangi bir kişi için hiçbir mahkeme kararı verilmemiş olması, bir insanın dört yıldır tutuklu bulunması tam da ‘geç gelen adalet’ kavramının karşılığı değil mi?” sorusuna ise Gül şöyle karşılık verdi:

“Birinci yargı paketinde bir düzenleme yaptık. Uzun süre tutuklamaları sona erdiren bir düzenleme getirdik. Kişi hakkında iddianame hazırlanmamış, neyle suçlandığını bilmiyor. Bu kişiyi ya serbest bırakın ya davasını açın soruşturmayı açın diye bir düzenleme yapıldı. Tutukluluk bir cezalandırmaya dönüşmesin dedik. Bu temenni değil uygulanan bir mevzuat. Bu uygulanıyor. Bunu da söyledikten sonra yürüyen davada bizim tutumumuz, insan 5-6 yıl bir suçlamayla maruz kalıyor ama davası açılmıyor. Burada belli bir süre olduktan sonra bu kişi artık ya tutuklu kalmayacak ya da davasını açacaksınız neyle suçlandığını bilecek”

Bahçeli: Osman Kavala vatandaşlıktan çıkarılsın