Adalet Bakanı Tunç, kanun tanımadı! YSK yasağına rağmen propaganda

Yayın tarihi: 22 Mart 2024 Cuma 8:51 am - Güncelleme: 22 Mart 2024 Cuma 8:51 am

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, YSK’nın seçim yasakları arasında bulunan ve ‘resmi ziyafet’ kapsamında değerlendirilebilecek olan iftar yemeğine katıldı. Protokol icabı olarak karşılama ve uğurlama törenleri de yasaklar arasında yer alırken, Bakan Tunç kanunu umursamadan muhalefeti eleştirip AKP’nin adayına oy istedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dün seçim yasaklarının başlamış olmasına rağmen Bartın’da AKP propagandası yaptı.

Resmi ziyafet verilmesi yasak olmasına rağmen İlde AKP logo ve flamalarıyla verilen iftar yemeğinde konuşan Tunç, muhalefeti eleştirerek partisinin adayına oy istedi.

Tunç, şunları söyledi:

“Neredeler şimdi? Çil yavrusu gibi dağıldılar. Şimdi birbirlerine düştüler. Allah korusun bunlar iktidara gelmiş olsalar cumhurbaşkanı ve yardımcıları, bunlar iktidarı paylaşabilirler miydi? Paylaşamazlardı. İşte böyle bir kaosa millet müsaade etmedi. Şimdi 31 Mart’ta şehirlerimizi en güzel şekilde yönetecek başkanlarımızı seçeceğiz. Onlarla uyumlu çalışacak milletvekillerimiz, kabinemiz, hükümetimiz… İnşallah önümüzde seçimsiz geçecek 4 yıl istikrar süreci var.”

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan ile Kozcağız Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan adayı Mustafa Karaman’ın da konuşma yaptığı programın ardından Tunç, seçim irtibat bürosunu gezdi. Bakan Tunç, daha sonra esnafı ziyaret etti, vatandaşlarla bir araya geldi.

SEÇİM YASAKLARI NELERİ KAPSIYOR?

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) takvimine göre, seçim yasakları dün itibarıyla başladı.

Bu zaman zarfında, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla ya da internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.

Seçim süresince genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasaklandı.

Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılması da yasak.

Vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlar ile taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak. Ancak siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.

Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasaklandı.

BAKAN VE VEKİLLERİ KAPSAYAN YASAKLAR

Bakanlarla, milletvekillerinin yurt içindeki seçim propagandası ve gezileri, makam otomobilleri ya da resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapılamayacak. Bu amaçlı gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlama törenleri yapılamayacak, resmi ziyafet verilemeyecek.

Bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası kapsamındaki gezilerine hiçbir memur katılamayacak.

Mustafa Balbay: Yılmaz Tunç yeni dönemin Süleyman Soylu’su!

Yılmaz Tunç, Adalet Bakanı, Bartın, AKP propagandası, seçim yasağı

Kaynak: HABER MERKEZİ