Adalet Bakanı ısrarcı: Can Atalay’ın durumu dokunulmazlık dışı

Yayın tarihi: 16 Ağustos 2023 Çarşamba 1:35 pm - Güncelleme: 16 Ağustos 2023 Çarşamba 1:59 pm

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yine milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay‘ın durumun ‘dokunulmazlık dışı’ olduğunu söyledi. Tunç “Yargı süreci devam ediyor” dedi.

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmiyor.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili dava nedeniyle tutuklu olan Atalay’ın avukatlarının tahliye talebini oybirliği ile reddetmişti.

AKP yandaşı A Haber’de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay’ın durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Tunç’tan Can Atalay mesajı: Gezi davası dokunulmazlık kapsamı dışında 

‘SEÇİMDEN ÖNCE BAŞLADI…’

Atalay’ın durumunun ‘dokunulmazlık haricinde’ olduğunu söyleyen Tunç, şöyle devam etti:  “Anayasanın maddesinin bir fıkrasını okuyup diğerini okumayınca farklı yorumlar ortaya çıkıyor. Atalay, Gezi Davası’ndan yargılanan bir kişi. 18 yıl ceza aldı. Cezası kesinleşmedi. Yargıtay süreci devam ediyor. Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik hükümeti cebir ve şiddet yoluyla ortadan kaldırmaya yönelik bir suçlama söz konusu. Seçimden önce başlayan ve devam eden bir dava var. Anayasamızın 83. maddesi seçimden önce başlaması kaydıyla 14. maddesindeki durumları dokunulmazlık haricinde gösteriyor.

Yargıtay’dan Can Atalay’ın tahliye talebine ret!

‘TAKDİR YARGININ’

Bunun takdirini yapacak olan yargı. Dava Yargıtay’da devam ediyor. Bu konuda sanık avukatları başvuruda bulundular. Yargıtay karar verdi, bu Anayasa’nın 14. maddesindeki durumlar kapsamında değerlendirilmesi gereken bir husus ve seçimden önce başlamış soruşturma ve dava söz konusu. Burada takdir yargının. Karar verecek olan Adalet Bakanlığı olarak biz değiliz.”

Can Atalay kararına muhalif kalan Yargıtay üyesinden hukuk dersi

‘MİLLETVEKİLİ ÇÜNKÜ SABIKASI YOK’

Can Atalay’ın milletvekili seçildikten sonra yemin törenine katılamaması ile ilgili de konuşan Tunç, şu ifadeleri kullandı: ” ‘Milletvekili oldu, neden yemin edemedi’ şeklinde eleştiriler söz konusu oluyor. Milletvekili olma şartlarını taşıyor çünkü sabıkası yok. Ama seçimden önce başlamış bir soruşturma ve Anayasanın 14. maddesindeki durumlar nedeniyle Yargıtay’ın böyle bir kararı söz konusu. Anayasa Mahkemesi’ne başvurdular. Bu konudaki değerlendirme yargının taktir edeceği hususlar.

KİRALAR: ‘MECLİS’TE YENİ DÜZENLEMELER YAPILABİLİR’

Tunç’un diğer mesajları ise şöyle: “Kiracıların mağduriyetini önleme adına, AK Parti grubu Meclis’te bir önerge verdi, kira miktarındaki yüzde 25’lik sınır bir yıl daha uzatıldı. Elbette ki burada itirazlar oldu. Eski kiracıların, düşük kiraları nedeniyle itiraz eden oldu. Kiracıları mağdur edecek bir sorun ortaya çıkacaktı. Bu yüzden süre 1 yıl daha uzatıldı. Kiracı ve ev sahiplerinin sorunlarına baktığımızda, dava sayısında 2 katlık bir artış var. Bu sorunlar için 1 Eylül’den itibaren arabuluculuk müessesi harekete geçiyor. Kişiler dava açmadan arabulucuya gidebilecek. Arabuluculuk müessesi bu uyuşmazlıkları en aza indirecektir. Önümüzdeki süreçte bu uygulama başladığında bunu göreceğiz. Sonrasında çıkacak sorunlar için Meclis açıldığında yeni düzenlemeler yapılabilir.

SÜRESİZ NAFAKA KALKACAK MI?

Medeni kanunumuzda nafaka süresiz hale getirildi. 1 gün evli kalıp onlarca yıl nafaka ödeyen kişiler var. Ancak kadınları da mağdur etmeyecek bir güvenceyi sağlamamız gerekiyor. Bu dengeleri gözeterek bir tasarı hazırlayacağız. Bu düzenleme Meclis’in yeni döneminde gündeme gelecek. 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu, yaklaşık 20 yıldır uygulanıyor. Aile ile ilgili, aileyi sapkın akımlardan korumak üzerine bir düzenleme var. Aile toplumun temelidir. Kadın ile erkeğin eşitliğine dayanır ve sadece kadın ile erkek evlenebilir. Bunlar yeni anayasa ile güvence altına alınacak.

MÜNEVVER KARABULUT CİNAYETİ

2014 yılında bir soruşturma başlamış. Cinayet hükümlüsü cezaevinde intihar etti. Adli tıp raporu ile bunun bir intihar olduğu kararı var. Sonrasında da yurtdışına kaçırılmış iddiası var, bu da mahkemeye taşınmış mahkeme kararını vermiş. Elbette ki ailenin Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hakkı vardır. Bu durumda dosyalar ve deliller yeniden incelenecektir. Anayasa Mahkemesi mezarın açılması yönünde bir karar verirse bu karar uygulanır.”