İran’da 176 insanın yaşamını yitirdiği uçağın düşüş anı

Yayın tarihi: 8 Ocak 2020 Çarşamba 6:43 am - Güncelleme: 8 Ocak 2020 Çarşamba 5:18 pm

İran’da İmam Humeyni Havalimanı’ndan Kiev’e gitmek için kalkan Ukrayna Havayolları’na ait bir yolcu uçağı düştü. Teknik nedenlerle düştüğü belirtilen Boeing 737 tipi uçakta bulunan 176 kişi hayatını kaybetti. İran Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abedzade, düşen uçağın kara kutusunun Boeing firmasına teslim edilmeyeceğini açıkladı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi, kazada 9’u mürettebat olmak üzere 11 vatandaşının öldüğünü açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı uçakta bulunan diğer yolcuların 10’unun İsveç, 82’sinin İran, 63’ünün Kanada ve 4’ünün Afganistan, 3’ünün Alman ve 3’ünün Birleşik Krallık vatandaşı olduğunu aktardı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise uçaktakilerin yakınlarına başsağlığı diledi.

İran’ın Kasım Süleymani suikastı nedeniyle ABD’ye yaptığı misillemenin hemen ardından düşen yolcu uçağının Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek için havalandığı öğrenildi.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Fars, Ukrayna Uluslararası Havayolları’na ait 176 yolcu ve mürettebat taşıyan Boeing 737 tipi uçağının İmam Humeyni Havalimanı’ndan kalktıktan sonra teknik problemler nedeniyle düştüğünü aktardı.

ABD HAVACILIK KURULU’NDAN AÇIKLAMA

İran’ın ABD üslerine yönelik saldırısının ardından “Sivil uçuşların güvenliğine yönelik potansiyel riskleri hesaplamak için Orta Doğu’daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz” açıklamasında bulunan ABD Federal Havacılık Kurulu, sabaha karşı yeni bir açıklama daha yaptı. Kurul; Irak, İran, Körfez ve Umman Körfezi hava sahasındaki Amerikan sivil havacılık faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

Kurul tarafından yapılan açıklamada, ABD ve İran arasındaki artan gerilim ortamında sivil uçakların “yanlış hedef tanımlamalarına” maruz kalma riskinin olduğu uyarısında bulunulmuştu.