ABD’li çifte ‘casusluktan’ tutuklama: ‘Nükleer sırları sandviçe saklamışlar’

Yayın tarihi: 11 Ekim 2021 Pazartesi 11:33 am - Güncelleme: 11 Ekim 2021 Pazartesi 11:34 am

ABD’de bir nükleer mühendis ve eşi ‘casusluk’ iddiasıyla tutuklandı. Çiftin, ‘nükleer sırların olduğu kartları fıstık ezmeli sandviç ya da sakız paketi içine sakladıkları’ belirtildi.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), casuslukla suçlanan Jonathan ve Diana Toebbe çiftinin, Batı Virginia’nın Jefferson ilçesinde 9 Ekim Cumartesi günü tutuklandığını duyurdu. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada verildi.

Amerika’da Deniz Kuvvetleri’ne bağlı birliklerin konumlandığı Maryland Annapolis’te çalışan 42 yaşındaki Jonathan Toebbe, 45 yaşındaki eşi Diana’nın yardımıyla yaklaşık bir yıla yakın bir süre, yabancı bir gücün temsilcisi olduğuna inandıkları bir kişiye nükleer denizaltıların tasarımıyla ilgili erişimi kısıtlı olan bilgiler sattı. Toebbe çiftinin bilgi sattığı kişi ise gerçekte FBI ajanıydı.

BİRÇOK KURUM BİRLİKTE ÇALIŞTI

Başsavcı Merrick B. Garland, olayı, “Nükleer denizaltılarımızın tasarımıyla ilgili bilgileri yabancı bir ülkeye iletmek” olarak açıkladı. Başsavcı, FBI, Adalet Bakanlığı savcıları, Deniz Suçları Soruşturma Servisi ve Enerji Bakanlığı’nın çalışmalarının bu süreçte etkili olduğunu vurguladı.

Deniz Kuvvetleri’nde nükleer mühendis olarak çalışan Jonathan Toebbe, Savunma Bakanlığı aracılığıyla güvenlik izni alarak, “kısıtlı veriler” olarak adlandırılan tasarım öğeleri, çalışma parametreleri ve nükleer güçle çalışan savaş gemileri için reaktörlerin performans özellikleriyle ilgili bilgilere erişim sağladı.

İddianameye göre; Toebbe, 1 Nisan 2020’de, yabancı bir hükümet ile gizli ilişki kurmak amacıyla harekete geçti. Bu tarih itibariyle yabancı hükümetin temsilcisi olduğuna inandığı bir kişiyle şifreli elektronik postalar ile bağlantı kuran Tobbee, yazışmayı birkaç ay sürdürerek anlaşma sağladı. Bu anlaşma sonunda, gizli bilgiler karşılığında Tobbee’ye binlerce dolara varan kripto para transferi yapıldı.

FISTIK EZMELİ SANDVİÇ İÇERİSİNE SD KART

Gizli ajan, 8 Haziran 2021’de, Toebbe’ye iyi niyet göstergesi olarak 10 bin dolarlık kripto para ödemesi yaptı. Bu transferin ardından, 26 Haziran’da Jonathan ve Diana Toebbe, Batı Virginia’ya gizli belge teslimi için gitti. Teslimat sırasında Diana Toebbe gözcülük yaparken Jonathan Toebbe de fıstık ezmeli yarım bir sandviçin içine gizlenmiş SD kartı bıraktı. Teslimatın ardından çifte 20 bin dolarlık bir ödeme yapan gizli ajan, karşılığında kartın şifrelerini aldı. SD kart üzerinde yapılan inceleme, nükleer denizaltılarla ilgili “kısıtlı veriler” içerdiğini ortaya çıkardı. Toebbe, 28 Ağustos’ta, bu sefer bir sakız paketine gizlediği SD kartı gizli ajana teslim ederek karşılığında 70 bin dolar aldı. Bu kartın içerisinde de kısıtlı verilerin olduğu ortaya çıkınca FBI, 9 Ekim tarihine bir buluşma ayarlayarak çifti tutukladı.