ABD’den ‘dini özgürlük ihlalleri işleyen ülkeler’ listesi

Yayın tarihi: 8 Aralık 2020 Salı 1:49 am - Güncelleme: 8 Aralık 2020 Salı 1:49 am

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Myanmar, Çin, Eritre, İran, Nijerya, Kuzey Kore, Pakistan, Suudi Arabistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ı “sistematik, devamlı, korkunç dini özgürlük ihlalleri işlediği endişesi olan” ülke olarak nitelendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dini özgürlüklerin temel insani haklardan biri olduğunu ve bu temel hakkı korumak için yeni adımlar attıklarını açıkladı.

Pompeo, ABD’nin Myanmar, Çin, Eritre, İran, Nijerya, Kuzey Kore, Pakistan, Suudi Arabistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ı “sistematik, devamlı, korkunç dini özgürlük ihlalleri işledikleri ya da bunları görmezden geldikleri gerekçesi ile haklarında endişe duyulan ülkeler” olarak listelediğini açıkladı.

KOMOR ADALARI, KÜBA, NİKARAGUA VE RUSYA ÖZEL GÖZLEM LİSTESİNDE

Komor Adaları, Küba, Nikaragua ve Rusya’nın da bu konuda “Özel Gözlem Listesinde” olduğuna işaret edilen açıklamada Pompeo, “Ayrıca 2016’da yürürlüğü giren Frank R. Wolf Uluslararası Dini Özgürlükler Yasası çerçevesinde el-Şebab, El-Kaide, Boko Haram, HTŞ, Husiler, DEAŞ, DEAŞ’ın Sahra ve Batı Afrika kolları, Taliban’ı da hakkında endişe duyular oluşumlar listesine eklemiştir.” Dedi.

SUDAN VE ÖZBEKİSTAN LİSTEDEN ÇIKARILDI

Bazı alanlarda da pozitif gelişmeler olduğuna işaret eden Pompeo, şöyle konuştu:

“Sudan ve Özbekistan’ın hükümetlerinin son dönemde attığı somut adımlardan dolayı Özel Gözlem Listesinden çıkarıldığını belirtmek istiyoruz.”