ABD’de geçiş süreci gerilimi devam ediyor

Yayın tarihi: 19 Aralık 2020 Cumartesi 1:10 am - Güncelleme: 19 Aralık 2020 Cumartesi 1:10 am

Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkanlık Seçimlerini kazanan Biden’ın ekibi, ABD Savunma Bakanlığı ile karşılıklı bir erteleme kararı almadıklarını ve çalışmalara devam etmek istediklerini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 Kasım’da düzenlenen Başkanlık Seçimlerini Demokrat aday Joe Biden’ın kazandığı resmi olarak kesinleşti. 2021’in ilk ayında Biden’ın görevine başlaması beklenilirken Pentagon ve Biden’ın ekibi arasındaki gerilim sürüyor.

ABD Savunma Bakan Vekili Chris Miller, geçiş çalışmalarının Noel tatili nedeniyle ertelenmesine ilişkin ortak karar verdiklerini söyledi. Miller, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Karşılıklı olarak üzerinde anlaşmaya vardığımız tatil arası sonrasında geçiş çalışmalarına ve bugün tarihleri yeniden belirlenen toplantılarımıza devam edeceğiz.

23 Kasım’dan bu yana Bakanlık 256 yetkili ile 139 mülakat yaptı, 161 talebe yanıt verdi, 4 bin 400 sayfa kamuya açık olmayan belge paylaştı, 900 sayfa gizli bilgi paylaştı.”

Miller, yılbaşından sonrası için de Biden ekibinden 40 yetkili ile 20 mülakat daha planladıklarını açıkladı.

BIDEN’IN EKİBİNDEN İTİRAZ GELDİ

Buna karşılık, Biden’ın geçiş ekibinin sözcüsü Yohannes Abraham, gazetecilere yaptığı açıklamada, Miller’ı yalanladı. Abraham, “Açık olmam gerekirse, tatil arası konusunda karşılıklı bir anlaşma söz konusu değil. Aslında, bu süreçte brifing ve diğer angajmanları devam ettirmemiz önemli, çünkü kaybedecek zaman yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Amerikan medyasında, ertelemenin tatilden ziyade ülkede federal kurumları hedef alan siber saldırılardan dolayı söz konusu olduğuna yönelik iddialar da yer aldı. Ayrıca, Trump’ın yakın zamanda Bakan Mark Esper dahil üst düzey birçok yetkilisini değiştirdiği Pentagon’un geçiş sürecini kasıtlı olarak geciktirdiği de iddialar arasında.